Ostravská banda připomíná sto let od narození Johna Cage

Mezinárodní komorní orchestr Ostravská banda, který se zaměřuje na interpretaci soudobé hudby, zahájil sérii koncertů na počest letošního stého výročí narození světově proslulého amerického skladatele Johna Cage. Jeden z koncertů byl v ostravském Divadle loutek.

John Cage je synonymem experimentální hudby. Jeho nejslavnějším dílem je třívětá skladba 4:33, ve které kromě trojího otevření a zavření víka klavíru nezazní jediná nota. Cage zkoumal odstíny ticha, prosazoval rovnoprávnost hluků a zvuků. Ostravská banda má k němu hodně blízko i díky šéfovi orchestru Petru Kotíkovi, který se s ním mnohokrát setkal a hrál s ním na jednom pódiu.

„John Cage ovlivnil nejen hudbu, ale zasáhl také spoustu lidí ve vizuálním umění, malířů a výtvarníků a stal se jednou ze stěžejních figur umění druhé poloviny 20. století. Komponoval a hrál, také psal knihy, dělal přednášky. Jeho texty se četly po celém světě,“ říká umělecký šéf Ostravské bandy, hudební skladatel a dirigent Petr Kotík.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Soubor složený z hudebníků z Evropy a Spojených států amerických zahájil program dvěmi Cagovými skladbami. Koncertem pro klavír a orchestr a skladbou pro ženský hlas s názvem Aria. Oba kusy zahráli najednou.

„To je možná jedna z podstat hudby Johna Cage, že ty jednotlivé složky jsou na sobě absolutně nezávislé. Spojuje je jen určitý časový rozvrh. V tom je hodně novátorský,“ říká zpěvačka Barbora Sojková, která zpívá Cage poprvé a je známá spíše z interpretace staré hudby. „Ostravská banda mne oslovila a vyzvala ke spolupráci na Svatováclavském hudebním festivalu, na kterém jsem s Collegiem 1704 zpívala Bachovy Janovy pašije,“ říká umělkyně.

Koncerty na počest Johna Cage budou pokrčovat v Praze, vyvrcholí v září v New Yorku.

Vydáno pod