Martin Straka zabodoval v polské soutěži Slezská novinářská fotografie

Zvláštní cenu Města Katovic v polsko-české soutěži Slezská novinářská fotografie 2011 získal ostravský fotoreportér Martin Straka. V devátém ročníku klání uspěl jako jediný český fotograf, dalších pět titulů získali polští autoři.

Straka zabodoval se snímkem "Než balón vzlétl“. Zachycuje děti hrající si uvnitř horkovzdušného balónu před startem v Ostravě-Porubě.

Do soutěže se přihlásilo 58 autorů z Polska a Česka s 648 snímky. Do finále, z něhož vzešla putovní výstava, postoupilo 25 fotografů a 155 jejich obrázků. Straka se do finále dostal se všemi šesti fotografiemi, které do Katovic poslal.

Vedle vítězného snímku další záběry zachycují baletku v roli Sněhurky v Národním divadle moravskoslezském, osamělého havrana odpočívajícího na pouliční lampě nebo stín muže smekajícího klobouk v Evangelickém kostele v Ostravě.

Martin Straka (*1967) je v současné době na volné noze. Fotografuje a píše pro Týdeník Sedmička a další média, v Českém rozhlase Ostrava připravuje a čte zprávy a v televizní stanici Eurosport komentuje automobilové závody, především 24h Le Mans. Dříve získal třetí, druhé a první místo v soutěži Zlaté oko motoristického sportu a NEJ-foto Českých okruhů.

„Podobné soutěže k práci fotoreportéra patří a katovické ocenění mi samozřejmě udělalo radost. Kromě jiného je pro mě fotografie velkým prostředkem komunikace. Ondřej Neff v jednom rozhovoru řekl, že fotografování je také stav duše. Vnímám to úplně stejně,“ říká Straka.

„Nejraději mám ryzí novinářský dokument a těší mě, že vítězná fotografie vznikla právě tímto způsobem. Když jsem viděl stíny dětí v balónu, všeho jsem nechal a fotil a cítil onen zvláštní stav, o kterém jsem čítával či slýchal od mistrů a mých nejbližších autorů, Ostravana Viktora Koláře a Francouze Henri-Cartiera Bressona.“