Klíšťová encefalitida není jen „letní“ nemocí

Ostrava - Už dva lidé se letos nakazili klíšťovou encefalitidou. Podle lékařů je to v tomto období velmi vzácné. Jedinou možností, jak se proti tomuto zákeřnému infekčnímu onemocnění ochránit, je očkování, a právě teď je ideální doba.

Dvaašesátiletý Josef Mohyla si klíště našel před 4 lety. Vytáhl ho a za dva dny začal mít pocit, že se o něj pokouší chřipka. Po odběru krve se ukázalo, že je to klíštová encefalitida. „Nebyl jsem schopen udržet lžíci, najíst se, pokud mi dali něco na pití, tak to bylo takové to dětské pitíčko, takže jsem byl odkázaný stoprocentně na pomoc druhých,“ vzpomíná.

„U dosplěých je ten průběh mnohem závěžnější, hranice je 60 let, a proto doporučujeme vakcinaci zejména u dospělých osob,“ říká přednosta Infekční kliniky FN Ostrava Luděk Rožnovský.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Lidé v Česku zájem o vakcinaci proti klíštové encefalitidě nemají, zatímco v sousedním Rakousku je proočkováno 86 procent lidí, u nás pouze18. Avětšina si navíc myslí, že klíště ublíží jenom v létě. Letošní dva případy to ale vyvracejí. „To, že by to bylo v lednu nebo únoru, není úplně typické, už se to pozorovalo v jižnějších zemích, u nás je to vzácností,“ řekl ředitel očkovacích center Rastislav Maďar.

Diagnozu klíšťová encefalitida loni od lékařů slyšelo 861 lidí, 5 nemoc nepřežilo - v rámci Evropské unie jsme na prvním místě. Očkování, které je rozložené do tří dávek, vyjde asi na 1800 korun a zdravotní pojišťovny na něj přispívají od pěti set do tisícikoruny.