Další třicítka chrtů z Irska našla v Česku nový domov

Brno - Organizace Chrti v nouzi zachránila další třicítku psů z Irska. Bývalé dostihové chrty totiž po ukončení kariéry čeká většinou týrání a smrt. Zvířata z irských útulků za lepší budoucností cestovala dva a půl tisíce kilometrů. V Brně pak si zachráněné psy vyzvedli noví majitelé z celé republiky.

„Je úplně úžasné, že už je tady a že přežila cestu. Je sice vynervovaná, ale zvládla to, holka naše,“ chválil fenku Phoenix její nový majitel. Osud Phoenix připomíná život mnohých závodních chrtů v Irsku, kteří své majitele zklamali. „Víme, že nechtěla běhat, tak ji majitel přehodil přes dvoumetrovou zeď. I když se povedlo zjistit, komu zvíře patří, nikdo kruté chování neřešil. “Našli ji domlácenou, dávali ji dohromady na kapačkách. Je to strašný osud, co jsou lidé schopni těm tvorům udělat… co na to říct," řekl nový páníček. 

Teď se zdá, že Phoenix konečně našla klidné místo pro život. „Seznámíme ji s naším druhým psem – uvidíme, jak to dopadne. Máma hned uvaří kuře, fenka dostane dlabenec a pelíšek a doufáme, že se jí u nás bude líbit,“ uzavřel nový majitel. 

NO COMMENT: Do Brna dorazili zachránění chrti (zdroj: ČT24)

Chrty v Irsku často potká krutý osud 

Vysloužilým závodním chrtům z Irska hledá v Česku nový domov sdružení Chrti v nouzi. Bývalé dostihové psy v jejich domovině čeká po ukončení kariéry většinou týrání či smrt. Irské majitele zajímají chrti neboli greyhoundi jen na dostihové dráze, když se zraní nebo ukončí kariéru, čeká většinu psů krutý osud. Čísla mluví jasně – zatímco v Irsku průměrný chrt umírá ve věku 3 až 4 roky, v Česku se psi běžně dožívají až 12 let. 

V Irsku ročně končí se závoděním odhadem 10 tisíc chrtů, do tamních útulků se jich dostane jen pár stovek. „Vyřazování znamená zbavení se jich co nejlevnějším způsobem. Nejčastěji je to odvoz do likvidačních stanic, kde jsou pejsci buď přímo utraceni nebo jinak usmrceni. Naším cílem je psy z těchto zařízení umisťovat do útulků či náhradních rodin přímo v Irsku a odtam je pak svážíme do České republiky,“ popsala organizátorka Jana Hrubá. Psi odvezení do Česka tak uvolní místo dalším, které by jinak jejich majitelé zřejmě utýrali. Problém má i právní stránku. Dokud se nezmění legislativa, greyhound je v Irsku považován za hospodářské zvíře. Utracení zvířete je tedy legální. 

  • I tento chrt našel nového pána zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3393/339286.jpg
  • Nákladní auto přivezlo další chrty z irských útulků zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3393/339288.jpg
  • Chrty čeká v Česku lepší život zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3393/339285.jpg

Dosud se jen díky novým českým páníčkům podařilo zachránit přes dvě stovky zvířat. „Mívají někdy pohybové problémy, protože někteří za sebou mají závodní kariéru. Z tohoto transportu jsou tu dva pejsci, kteří budou vyžadovat operaci. Už je domluvené, že je u nás odoperují,“ řekl veterinář Ivo Hylák.

Chrtí dostihy

Jde o rychlostní závody, kdy psi rychle běží za umělou mechanickou návnadou, která je před nimi tažena. Velkou tradici mají tyto specializované zvířecí závody zejména v anglosaských zemích, nicméně se pravidelně konají asi ve 20 zemích světa. V českých zemích tato chovatelská zábava nemá příliš velkou tradici, první závody se zde začaly pravidelně konat až po druhé světové válce.

Při závodech se využívá velkých rychlostních dispozic, které tato psí plemena mají. Čeští příznivci této chovatelské kratochvíle se sdružují v chovatelském spolku zvaném Česká greyhound dostihová federace.

Ochránci zvířat u chrtích dostihů opakovaně poukazují na týrání závodních chrtů, špatné životní podmínky zvířat, nedostatek veterinární péče a trýznivé způsoby usmrcování už nevýdělečných psů.

Zdroj: Wikipedie

  • Chrti jsou často týráni zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3394/339378.jpg
  • Chrti jsou často týráni zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3394/339377.jpg
  • Chrti jsou často týráni zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3394/339375.jpg
  • Chrti jsou často týráni zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3394/339376.jpg