Školník upozornil na chyby v hospodaření, a dostal výpověď

Praha – Školník Oleg Šarajev ze Střední a Vyšší odborné školy uměleckoprůmyslové dostal výpověď za to, že upozornil na nepravosti v hospodaření. Současně se ztrátou zaměstnání se musel ze školy po dvanáctiletém pracovním poměru i s rodinou vystěhovat. Podle zákona přitom má zaměstnance v těchto případech před eventuálním postihem ze strany zaměstnavatele chránit zákon. Vedení školy Šarajevovu výpověď oficiálně zdůvodnilo školníkovou nadbytečností, která se ukázala v rámci restrukturalizace.

Čtyřicetiletý Šarajev pracoval na Vyšší odborné škole uměleckoprůmyslové a Střední uměleckoprůmyslové škole (VOŠUP) na pražském Žižkově jako školník a údržbář od roku 2000. Loni na podzim upozornil pražský magistrát, který jako zřizovatel školu platí, že ředitel školy se svým zástupcem špatně hospodaří s veřejnými penězi. Ve škole prováděné opravy byly podle Šarajeva předražené a fakturované částky neodpovídaly rozsahu prací, jež objednané firmy ve skutečnosti realizovaly.

V rozhovoru s reportérkou ČT Rebekou Bartůňkovou Šarajev uvedl, že o nejasnostech ve financování ví už sedm let; o jejich hlášení poprvé uvažoval v roce 2008, zrazovala ho ale jeho manželka, která ve škole pracovala jako uklízečka a správcová bazénu. „Je to nepříjemná situace a nechtěla jsem do toho zatahovat děti,“ vysvětlila Olena Šarajevová důvody, proč manželovi stížnost rozmlouvala.

Ke kroku se Šarajev rozhodl až loni na podzim, kdy dostal české státní občanství. „Vím, že pan zástupce (Miloš Nevařil) je opravdu, ale opravdu je lhář. A ten by mohl mě poškodit v tom, abych nedostal české občanství. Mohl by lhát a něco si vymýšlet. Teď už mě nemohl nijak poškodit,“ vysvětlil Šarajev další důvody, proč zprvu nic nehlásil.

  • Oleg Šarajev se vystěhovává ze školy zdroj: ČT24
  • Oleg Šarajev se vystěhovává ze školy zdroj: ČT24

Přišla kontrola, ředitel dostal pokutu - a školník výpověď

Po upozornění pražského magistrátu proběhla ve škole kontrola, která školníkova podezření zčásti potvrdila. „Vzali jsme krok za krokem podnět pana Šarajeva, kontrolní skupina ve škole podrobně prověřila a je pravda, že některé nesrovnalosti byly skutečně nalezeny,“ uvedla ředitelka odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu hl. m. Prahy Lenka Němcová. Konkrétní provinění ani celkovou škodu ovšem uvést nechtěla s tím, že výstupní protokol je určený jen kontrolované škole. Němcová jen uvedla, že v důsledku pochybení „bylo vůči řediteli přijato opatření finančního rázu.“ Podle zjištění ČT odhalila kontrola například nesrovnalosti ve fakturacích. Opakovaně také nebyla prováděna výběrová řízení na zakázky malého rozsahu.

Výpověd z práce za stížnost na hospodaření (zdroj: ČT24)

V důsledku kontroly proběhla ve škole také reorganizace, při které dostal Šarajev i s manželkou výpověď. „K výpovědi pro nadbytečnost z důvodu snižování zaměstnanců dochází v této republice jistě v mnoha firmách denně. Nevím, proč se televize zajímá zrovna o tenhle problém,“ uvedl ke školníkově výpovědi ředitel školy Pavel Kovářík, podle nějž tak jen reagovali na zářijové upozornění, že překračují dovolený stav pracovníků.

Ředitelka školského odboru pražského magistrátu, který měl škole toto upozornění vystavit, ovšem Kováříkovu informaci popírá. „Takový pokyn škole jsme nevydávali. Víte, záležitost reorganizací a snižování počtu pracovníků, to je zcela v pravomoci ředitele,“ řekla Němcová. Šarajev má proto za to, že jde ze strany vedení o účelový krok. „Za těch 13 let, co jsem tady ve škole, žádná reorganizace ve škole nebyla, žádná, a odcházíme jenom já a moje žena.“

Oleg Šarajev o své výpovědi:

„Já si myslím a jsem si jistý v tom, že ale pravý důvod byl právě to, že jsem poslal ten upozorňující dopis na magistrát. Protože se jim (vedení školy) to nelíbilo.“

Škola popírá souvislost mezi kontrolou a výpovědí

Škola popírá, že by školník dostal výpověď kvůli jeho aktivitě ve věci špatného hospodaření. „To, že podnět podal pan Šarajev, jsme se dozvěděli měsíc a půl poté, co dostal výpověď,“ tvrdí ředitel školy. Němcová ovšem uvedla, že vedení školy muselo už od začátku vědět, kdo inspekci inicioval. „Na základě toho, co se zjišťovalo, tak to bylo naprosto jasné, kdo si stěžuje. Tam nešlo ani o domněnku,“ zdůraznila šéfka školského odboru.

Skutečnost, že Šarajev nyní dostal na základě reorganizace výpověď, považuje magistrát za nešťastné. Podle Němcové totiž v kontrolních zjištěních i v protokolu zdůraznili, že stěžovateli nesmí být jeho stížnost na újmu. Víc ale do celého případu zasahovat nehodlají. „Takovou věc my tady řešit nebudeme, protože to je samozřejmě zase záležitostí mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, takže panem Šarajevem a školou.“

Vydáno pod