Zlín udolal Plzeň, Sparta v Brně prohrála

Hokejisté Zlína porazili ve čtvrtém čtvrtfinálovém utkání play off Plzeň 5:4 v prodloužení a vyrovnali stav série na 2:2. Vítězný gól dal 19 vteřin před koncem nastavení Petr Leška, který potrestal Vlasákovu hrubku ve středním pásmu. Domácí měli výhru na dosah už v řádném čase, po třech využitých přesilovkách však promarnili náskok 4:1. Páté utkání se bude hrát v sobotu v 17:30 na západě Čech. Hokejisté Brna porazili ve čtvrtém čtvrtfinále play off Spartu 3:1 a vyrovnali stav série na 2:2. Vítěz základní části se dnes střelecky prosadil až osm minut před koncem, když snížil dvougólové vedení Komety, otočit výsledek se mu však už nepodařilo. Naopak při power play Pražanů pečetil vítězství Brna střelou do prázdné branky obránce Milan Hruška. Série pokračuje v sobotu od 18:10 hodin v Praze.

Zlín - Plzeň 5:4 P

Západočeši vstoupili do druhé zlínské partie s větší vervou než ve středu, ale se svým úvodním tlakem narazili na pozorného Horčičku. S ním vygumoval hostující převahu Holík, který v sedmé minutě po zpětné Leškově přihrávce z první domácí šance vstřelil vedoucí gól. A karta se obrátila. Zlínu narostla křídla, hosté začali faulovat a přesilovky byly ideální živnou půdou pro nápor Beranů. Hned první početní výhodu zužitkoval Köhler a po dvou minutách od úvodní trefy zdvojnásobil náskok Zlína. Ten se v sérii z přesilovky prosadil vůbec poprvé.

Plzeň si na gól na zlínské půdě ve čtvrtfinále musela počkat 82 minut. Horčičkovou kouzlo odčaroval také v přesile nekrytý Pletka, domácí však otěže nepustili ze svých rukou a enormním nasazením dále diktovali tempo hry. Jejich procitnutí v přesilových hrách potvrdil ve 28. minutě trefou mezi betony Čajánek, který milimetrově přesným příklepem do levého horního růžku využil o dvě minuty později i třetí početní výhodu a vyštval na střídačku gólmana Svobodu, jehož nahradil Mazanec.

Plzeň zápas nezabalila. Kouč Jelínek stáhl hru na tři formace, Vlasák snížil na 2:4 a Indiáni znovu pookřáli. Těžiště hry se přesunulo před Horčičku. Když po Dudově pasu zblízka v 38. minutě skóroval i Straka, rozhodnutý duel opět dostal nádech dramatu. Domácí mohli utkání zlomit pátým gólem, když jim Plzeň otevřenou hrou nabídla prostor k brejkům, Veselý však orazítkoval horní tyčku a velkou možnost spálil Holík. Čtyři minuty před koncem normálního času tak hosté dovršili stíhací jízdu: Zlínští přišli o puk v rohu za vlastní brankou a Vykoukal zblízka bekhendem srovnal.

Moravanům v závěru došla šťáva. Plzeň vyvinula drtivý tlak a ve vzduchu visel pátý gól, jenže hosté promarnili dvouminutové obléhání v přesilovce a půl minuty před koncem Kratěna ve stoprocentní příležitosti nedokázal přehodit Horčičkův beton. I v prodloužení působil aktivněji hostující tým, ale hrdinou se mohl stát zlínský Melenovský, který v 68. minutě sám před Mazancem zaváhal. Nájezdy se však nekonaly. Devatenáct sekund před koncem vyrobil obrovský kiks ve středním pásmu Vlasák a Leška se tváří v tvář Svobodovi nemýlil.

PSG Zlín - HC Plzeň 1929 5:4 v prodloužení (2:0, 2:3, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Holík (Leška), 9. Köhler (Galvas, Leška), 28. Čajánek (Honejsek, Řezníček), 30. Čajánek (O. Veselý), 70. Leška - 22. Pletka (Jan Kovář, Duda), 35. Vlasák (Johnson), 38. Martin Straka (Duda), 56. Vykoukal (Duda). Rozhodčí: Hodek, Minář - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 9:10. Využití: 3:2. Diváci: 6378. Stav série: 2:2.

Josef Turek (Zlín): „Byl to hezký a vyrovnaný zápas. Za stavu 4:1 jsme si mysleli, že je hotovo. Měli jsme to trochu zatáhnout, ale hrálo se nahoru dolů, a to nás stálo tříbrankový náskok. Takové hráče typu Straky, Vlasáka a Kratěny nemáme. V prodloužení jsme měli více štěstí. Tohle vítězství nás stálo strašně moc sil.“

Milan Razým (Plzeň): „Viděli jsme výborné utkání. Oba týmy předvedly skvělé výkony, jak nasazením, tak bojovností. My jsme bohužel v první polovině zápasu pustili naší nedisciplinovaností soupeře do řady přesilovek. Zlín je dokázal využít a odskočil na rozdíl tří branek. V závěru druhé třetiny jsme ještě zvýšeným úsilím dokázali snížit na rozdíl jediné branky a vrátit se do zápasu. Ve třetí třetině, kdy se hrál skvělý hokej, jsme to dotáhli do prodloužení. Tak, jak jsme měli šanci v poslední půlminutě, domácí po naší fatální chybě na konci prodloužení dali gól a rozhodli.“

Brno - Sparta 3:1

Na rozdíl od středečního zápasu vstoupila Kometa do zápasu aktivně, prosazovala se větším důrazem a soupeře, v jehož sestavě chyběl zraněný obránce Kočí, zaskočila nátlakovou hrou. Už ve třetí minutě po úniku Zohorny podklouzl na modré čáře obránce Sersen a brněnský útočník zakončil akci gólovou trefou přes dalšího obránce Sparty. Brankář Pöpperle měl částečně zacloněný výhled a na střelu už nestačil zareagovat. Brňany náskok povzbudil, v útočné třetině soupeře přesněji kombinovali a vypracovali si i další slibné příležitosti. Ve vyložené šanci se ocitl Dlouhý a po úniku dva na jednoho i Divíšek, obě šance ale zmařil domácímu týmu Pöpperle.

Velkou nabídku ke skórování propásl Tomáš Svoboda, jenž netrefil v 11. minutě prázdnou branku. Sparťané oproti předchozí bitvě zastavovali soupeře častěji za cenu faulů, i když si ale svěřenci kouče Venery při přesilovkách vypracovali výrazný tlak, jejich snažení ke gólovým šancím nevedlo. Ke zvýšení náskoku nepomohla v závěru úvodní třetiny ani 54 sekund dlouhá přesilovka pět na tři. Výraznou převahu Komety vyjadřují i zásahy brankářů: Pöpperle si jich připsal 15, brněnský Trvaj si sáhl na kotouč pouze pětkrát.

Druhá třetina nabídla neúprosnou bitvu o každý metr ledu, v níž oproti úvodu zápasu ubylo střeleckých pokusů na úkor nesmlouvavých osobních soubojů, k čemuž přispěla Sparta výrazně zvýšenou agresivitou. Hned v úvodu se dostal do šance Tenkrát, na Trvaje ale nevyzrál. I když útočný tlak Brňanů ztratil na účinnosti z první třetiny, gólově se prosadili v přesilovce při vyloučení Jánského. Po kombinaci s Divíškem připravil Petrovický střeleckou pozici Dlouhému a i když jej tísnili zadáci soupeře, nedokázali brněnského útočníka přetlačit a Dlouhý střelou pod horní tyčku překonal podruhé Pöpperleho. V závěru druhého dějství se sice dostali Pražané do tlaku, ovšem ve vyložené šanci promáchl Sacha Treille holí naprázdno a netrefil před odkrytou brankou kotouč.

Hokejová přetlačovaná pokračovala i ve třetí části. Sparta sice čekala trpělivě na příležitost ke vstřelení kontaktního gólu, jenže Kometa nepřistoupila jen na defenzivní pojetí hry a bránění náskoku. V 50. minutě domácí bek Kováčik nastřelil tyč. O necelé dvě minuty později se podařilo konečně vykřesat Spartě naději na zvrat. Po souboji u branky nahrál Sacha Treille volnému Jánskému, který překonal střelou těsně nad ledem Trvaje. Pražané ještě přidali, v závěru hráli přes minutu power play ve snaze vyrovnat, ale své šance nevyužili a naopak sami inkasovali z hole Hrušky.

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 3. H. Zohorna (Žižka, Švrček), 26. Dlouhý (Petrovický, Divíšek), 60. M. Hruška (Divíšek) - 52. Jánský (S. Treille). Rozhodčí: Jeřábek, Fraňo - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. Diváci: 7200 (vyprodáno). Stav série: 2:2.

Lubomír Oslizlo (Brno): „Předvedli jsme úplně jiný výkon než ve středečním utkání. Měli jsme výborný nástup, soupeře dobře napadali a udrželi jsme se v útočném pásmu na kotouči. Soupeř měl s naší hrou problémy. Po rychle vstřelené brance jsme si vypracovali ještě další dvě vyložené šance. Měl jsem obavu, když jsme neproměnili přesilovku pět na tři, protože se říká, že pokud se taková výhoda nezužitkuje, tým prohraje. Ale to jsem si říkal pouze pro sebe, hráči si to vůbec nepřipouštěli. Odvedli jsme perfektní výkon a dotáhli zápas do vítězného konce.“

Richard Žemlička (Sparta): „Od první minuty jsme byli horší, chyběl nám pohyb, nedohrávali jsme osobní souboje. V první třetině jsme měli čtyři vyloučené a odehráli osm minut v oslabení. Od poloviny zápasu jsme se zvedli, začali jsme pohyb měnit, dohrávali osobní souboje. Bohužel nám chybělo štěstíčko v koncovce. Dali jsme sice v závěru kontaktní gól, tlačili se dopředu, měli šance, vyhrál ale šťastnější tým. Nejdou nám v play off bohužel vůbec přesilovky, které se nám v základní části dařily. Brno nás má dokonale přečtené – obránci, kteří dávali v početní výhodě dost branek, nemají na modré čáře dostatek prostoru.“

Zlín - Plzeň
Vydáno pod