Hrušovanští hledají viníka znečištění ve vrtech pitné vody

Hrušovany nad Jevišovkou - Už třetí rok řeší vedení Hrušovan nad Jevišovkou, kdo může za znehodnocené vrty, které obec nechala zbudovat kvůli rozšiřování vodovodu. V jednom ze dvou vrtů, jenž měl zásobovat pitnou vodou obyvatele nové zástavby, byl totiž objeven karcinogenní perchlor. Policie už případ jednou prošetřovala, nakonec ho ale odložila. Vedení obce se chce znovu pokusit odhalit viníka znečištění a podává proto nové trestní oznámení.

Zastupitelé v Hrušovanech nad Jevišovkou schválili, že podají v pořadí už druhé trestní oznámení na neznámého pachatele, který má na svědomí znehodnocení vrtů za dva miliony korun. Před třemi lety vedení obce rozhodlo o rozšíření městského vodovodu, který měl do budoucna zásobovat část obce určenou pro další výstavbu. Radnice proto nechala udělat dva vrty. Výsledky rozborů jednoho z nich ale ukázaly, že ve vodě je přítomný karcinogenní perchlor. 

Hygienická norma dovoluje deset mikrogramů perchloru na litr pitné vody. V jednom hrušovanském vrtu koncentrace dosáhla 147 mikrogramů, druhý byl v pořádku. „Je tam riziko nádorového onemocnění, pokud by vodu někdo dlouhodobě konzumoval,“ řekl již dříve vedoucí odboru obecné a komunální hygieny Miroslav Staněk z Krajské hygienické stanice. 

Vrt hrozí asanací za desítky milionů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Vrty za dva miliony jsou znehodnocené, jejich sanace by stála asi dvacet milionů korun. Obec musí proto zdroje pitné vody hledat jinde. Po příčinách vysoké koncentrace rakovinotvorné látky pátrala i policie. Do půdy a podzemní vody se perchlor mohl dostat jen působením lidí, jde totiž o odmašťovadlo, které se používá v průmyslu. Hrušovanské vrty vznikly v blízkosti místní části Pastviny, kde dříve bývala kovovýroba. „I když se všeobecně jakoby vědělo, kdo je původce problémů, tak nemáme žádné konkrétní důkazy, a proto dáváme trestní oznámení na neznámého pachatele. Perchlor je z odmašťovacích látek, používá se na odmašťování kovů. To už nasvědčuje všemu,“ uvedl místostarosta Hrušovan Jan Šedivý (KSČM). Vyšetřování ale viníka neodhalilo a případ byl odložen.

Obec se chce do hledání původce znečištění pustit znovu. Motivaci má docela jasnou – finance. „Vložili jsme do toho nezanedbatelné peníze. Pokud se to nevyšetří a bude se muset celé území asanovat, tak by mohly náklady padnout na město. Asanaci vyčíslenou nemáme, nicméně podobný případ se odehrál na Chrudimsku a tam stála likvidace celého problému 25 milionů korun… to je pro město nepředstavitelné,“ uzavřel místostarosta.

Obci navíc stále zůstává problém, čím do budoucna zásobit nově budovanou část obce. „Voda tady je, ale všechny stavby ještě nejsou připojené. Zatím stavíme, ale až se všichni připojí a každý bude mít svůj bazén, zahrádku, tak to bude na hraně,“ řekl jeden František Ryšávka, který si v dané lokalitě staví dům.

Tetrachlorethylen (perchlor)

Tetrachlorethylen, známý i jako perchlor, je uměle vyráběná kapalina, která se snadno odpařuje do ovzduší a má ostrý, sladký zápach. Je bezbarvá, téměř nerozpustná ve vodě a nehořlavá. Používá se jako rozpouštědlo v chemických čistírnách a ve strojírenství. Ve stopovém množství může být nalezen v některém spotřebitelském zboží, jako jsou inkousty do tiskáren, lepidla, nosiče barev a silikonová maziva. 

Nadměrné působení perchloru může způsobit zdravotní poškození mozku, očí, ledvin, jater, pokožky a hrtanu. Jde o látku, která je obecně považována za karcinogenní. Do lidského organismu se dostává nejenom z kontaminované vody, ale také z ovzduší a potravinami.

Autor: RNDr. Jindřich Perlík

Zdroj: Arnika