Práci hasičům komplikují požáry trávy. Kvůli suchu se oheň snadno šíří

Brno/Zlín - Přestože hasiči varovali před riziky pálení trávy, mají o tomto mimořádně teplém a suchém víkendu plné ruce práce. K rozsáhlým požárům travních ploch dnes vyjížděli například do Sudoměřic, Velké nad Veličkou, Hrušovan nad Jevišovkou, Rašovic, Rajhradu či Ždánic. Na Zlínsku pak do Hulína, Kroměříže, Nedachlebic, Slavičína, Uherského Brodu. Někam vyráželi i opakovaně.

Hasiči Jihomoravského kraje měli za sebou dnes v 16 hodin už třicet zásahů, ve Zlínském kraji kolem čtyřiceti. Asi největší požár byl v Nosislavi, kde byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a zasahovalo tam šest jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů z okolí. Podle odhadu velitele zásahu Milana Habarta se oheň rozšířil na plochu zhruba 800 krát 1000 metrů. Po lokalizaci museli hasiči ještě několik hodin dohašovat jednotlivá dohořívající ohniska.

Požáry zaviněné lidskou nedbalostí při pálení suché trávy letos způsobily zatím jen minimální škody. Každoročně si ale vyžádají zranění i úmrtí několika lidí, kteří před rychle se šířícími plameny nestihnou uniknout. „Oheň ve větrném a suchém počasí kromě zranění lidí může zasáhnout také les, zahradní chatku nebo bytovou zástavbu. Požáry travnatých ploch mají kromě rizika zranění lidí a ztrát na majetku také ekologické dopady při úhynu živočichů,“ upozornil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. 

Plošné vypalování travních porostů navíc zakazuje i zákon. Původcům požáru tak hrozí peněžní pokuty.  „Je proto vhodné využívat organizovaných akcí v zahrádkářských nebo chatových oblastech ke svozu biologického odpadu, čímž odpadá celá řada problémů. Kde není možné takových akcí využít, tak vždy doporučujeme myslet na vhodnou prevenci, dostatečně se na spalování odpadu připravit, zajistit si jednoduché prostředky k hašení a mobilní telefon pro případné přivolání pomoci nebo hasičů,“ uvedl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Ohniště by lidé vždy měli ohraničit kameny a od okolního travnatého terénu by mělo být odděleno minimálně jedním metrem zeminy či jiného nehořlavého materiálu. „Po skončení pálení odpadu je třeba ohniště důkladně uhasit a prolít vodou, a tak předejít vznícení žhnoucích zbytků při poryvu větru. Ve větrném počasí by lidé oheň neměli rozdělávat vůbec,“ dodal Haid.

Vydáno pod