Za propagaci nacismu na Facebooku padly podmíněné tresty

Kroměříž – Za propagaci nacismu na svých facebookových profilech rozdal Okresní soud v Kroměříži podmínky pěti mladíkům ve výši tří let. Pětice ve věku 19 až 28 let na sociální síti zveřejňovala hudbu a videa s rasistickým podtextem. Muži vinu popírají, hajlování a symbolů Hitlerovy třetí říše si prý vůbec nevšimli.

Všech pět obžalovaných, tedy sedmadvacetiletý Tomáš Čermák z Kroměříže, o rok starší Antonín Pohanka také z Kroměříže, dvacetiletý Jan Chudárek a o rok starší Tomáš Pospíšilík, oba z Holešova, a devatenáctiletý Antonín Cápek z Chropyně, dostalo tříletý trest s odkladem na tři roky.

„Vyvěšovali určité závadné melodie, ve kterých je spatřována white power music – tedy hudba, která má nějakým způsobem propagovat rasistické myšlenky, na svých zdech v rámci Facebooku,“ popsal provinění mladíků státní zástupce Robert Hanuš.

„Někde to bylo naprosto jednoznačné. Jestliže tam vyhrožují Arabům, že mají táhnout, že je násilím odsud vypakují, jestliže vyhrožují Romům cyklonem B, likvidací a podobně, tak tady není co řešit. Ty texty sdíleli, takže byly desítkám lidí z okruhu jejich přátel na síti přístupné,“ uvedl předseda senátu Karel Rašín. Oproti obžalobě se však ve výroku o vině řada jiných skladeb neobjevila. Senát je za závadné nepovažoval a vzhledem k menšímu rozsahu trestné činnosti uložil podmíněné tresty.

Vyjádření kroměřížského soudce Karla Rašína (zdroj: ČT24)

Soud obžalovaným neuvěřil, že textům v angličtině a němčině dobře neporozuměli. Kromě skladeb vzal soud v úvahu i zjištění, že obžalovaní měli doma materiály, které svědčí o jejich náklonnosti k extrémní pravici, a také fakt, že se někteří jejích akcí účastnili.

Všichni obžalovaní vinu opakovaně popřeli. Tvrdili, že textům zveřejněných zahraničních hudebních skupin nerozuměli a české a slovenské kapely prý poslouchali kvůli hudbě, nikoli kvůli textu. Ani podle obhájců se trestné činnosti nedopustili. Chudárkův obhájce Jiří Mikulenka například uvedl, že si jeho klient stahoval „hudbu všeho typu od Waldemara Matušky až po podivnosti s anglickými texty“. Pohankův obhájce Josef Bouček zase upozornil na to, že skupiny nejsou zakázané a skladby byly na internetu veřejně dostupné.

Mladíkům původně hrozil trest tři až deset let ve vězení. Rozsudek ale zatím není pravomocný. Dva z pětice mladých mužů rozsudek přijali a práva na odvolání se vzdali, tři si ponechali lhůtu na rozmyšlení, stejně jako státní zástupce.

Trest za aktivity na Facebooku je v Česku ojedinělý

Rozsudek je podle Hanuše naprosto průlomový, na takové jednání zatím české soudy nepamatují. „V současné době ještě není v rámci České republiky trestnost takového jednání pořádně zmapována,“ uvedl Hanuš.

To potvrzuje také odborník na extremismus Miroslav Mareš. „Tento proces je první, který byl dotažen až do tohoto stádia. Přestože české právo není postaveno na precedentech, tak si myslím, že určitou významnou roli případ může sehrát. Může ukázat směr, jakým se na problematiku české právo dívá,“ míní Mareš.