Hokejisté Brna vyřadili ve čtvrtfinále lídra extraligy Spartu

Brno - Hokejisté Komety Brno se postarali o největší senzaci dosavadního průběhu play off extraligy, když nečekaně vyřadili lídra základní části Spartu. V dnešním šestém zápase na domácím ledě Kometa vyhrála 4:1 a celou sérii proti Pražanům ovládla na zápasy 4:2.

Sparta se pokusila odvrátit mečbol soupeře útočnou agresivitou. Pražanům k tlaku dopomohly také přesilovky. Stejně jako v předcházejících duelech si však nedokázali poradit s nepříjemnou a účinnou defenzívou protivníka. Hrdinou zápasu byl poté brankář Jiří Trvaj.

Gólmanská jednička Brna si hned na začátku poradila s šancemi Tenkráta a následnou dorážku Broše, kterou stačil v poslední chvíli vyrazit betonem. O aktivitě Sparty svědčí i zásahy brankářů v první dvacetiminutovce. Pöpperle si jich připsal osm a domácí Trvaj čtrnáct.

Jenže dva góly v rozmezí 72 sekund střílela Kometa. Nejprve v 16. minutě se po dorážce prosadil Jaroslav Svoboda. O druhou branku se postaral Jakub Svoboda, jenž se nejrychleji zorientoval před brankou Sparty.

Pražané vykřesali hned v úvodu druhé třetiny naděje na zvrat. Při hře čtyři na čtyři sice stačil střelu obránce Krsteva brankář Trvaj vyrazit. Jenže k odraženému kotouči se dostal Tenkrát a bekhendem poslal pohotově kotouč do sítě.

Sparta ucítila šanci na otočení zápasu, tlačila to do útoku a vytvořila si převahu. Navíc domácím ubývaly síly, neboť trenér Venera nasazoval do hry většinou jen tři formace. V závěru druhé třetiny se ale Kometa nadechla k odporu. Jakub Svoboda se probil za brankou protivníka přes dva zadáky Sparty a místo střely chytře přihrál volnému Divíškovi, jenž číhal u tyčky a pohodlně poslal kotouč za brankovou čáru.

Třetí inkasovaný gól vítěze základní části zlomil, Pražané se sice ve třetí části snažili s výsledkem něco udělat, ale museli riskovat a v obraně navíc chybovali.

V 41. minutě se ocitl sám před Pöpperlem Čermák, jenž trefil pouze tyčku. O tři minuty později po další hrubce hostů ujel Petrovický, naznačil přihrávku na najíždějícího spoluhráče a sám ukázkově zakončil. Rozklížená Sparta se ze čtvrté branky již nevzpamatovala. Vyprodaná Kajot arena tak mohla slavit nečekaný triumf.