Slavkovem otřásají spory o prodej pozemků na Zlaté Hoře

Slavkov u Brna - Komplex moderních bytových domů, který má vyrůst v lokalitě Zlatá Hora ve Slavkově u Brna, je ohrožen. Vedení města totiž ukončilo smlouvu s investorem. Ten prý nesplnil předem dohodnuté podmínky. Zástupci investora však vrací úder – vyhrožují soudem.

Šest moderních bytovek mělo vyrůst na periferii Slavkova. Příroda i centrum města doslova na dosah ruky. Projekt klidného bydlení však zůstává jen na papíře. Domy měla postavit firma Pavel Čáslava-stav, jenže ta podle slavkovské radnice porušila dohodnutá pravidla.

Potvrzení nutná k zahájení stavby měl investor dodat do konce loňského července. Toho se ale Slavkovští nedočkali. „Investor požádal zástupce města o uzavření dalšího dodatku k těmto smlouvám, kde se prodloužil tento termín do konce roku 2011. Bohužel tento termín taky nebyl dodržen,“ řekl vedoucí investičního odboru slavkovské radnice Petr Lokaj.

Vyjádření starosty Slavkova u Brna Ivana Charváta (ODS) (zdroj: ČT24)

Stavební úřad sice územní rozhodnutí vydal, jeho znění však napadli majitelé nově se rodících domů ze sousedství. Těm se plánovaná stavba několikapodlažních domů přímo přes cestu vůbec nezamlouvá. „Při východu vůbec nebude sluníčko svítit na jednu část této lokality a dojde také ke ztrátě soukromí, protože ze čtvrtého patra bude vidět do zahrádek,“ vysvětlil důvody nespokojenosti předseda Sdružení vlastníků pozemků Zlatá Hora Radomír Filip.

Jednání budí emoce

Ani tak se však investor jen tak vzdát nehodlá. „My jsme těch překážek, které byly nefér, přelezli už tolik, že se domnívám, že to musíme dotáhnout do konce,“ tvrdí zástupce investora Jan Hudec.

Výdaje za několik let práce a statisíce korun za štosy papírů bude chtít investor v případě vypsání nového výběrového řízení na zhotovitele od města nahradit. „Pokud už budeme v takovém stádiu, že se nebudeme moct nějakým způsobem pohnout, tak se musíme obrátit na soud. Podklady už máme dostatečné,“ hrozí Hudec.

Štosy papírů už "spolykal" projekt na výstavbu bytovek ve Slavkově
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Soudního sporu se ale slavkovská radnice nebojí. Naopak – radě města dala jasný pokyn – do poloviny června vypsat podmínky nového prodeje.

Vydáno pod