Olomoucký soud řeší spor o doménu internetového portálu s RC modely

Olomouc - Spor o doménu internetového portálu řeší Krajský soud v Olomouci. Dva muži sedí na lavici obžalovaných kvůli podezření, že prodali doménu e-shopu. Práva k jeho užívání ale novému majiteli údajně nepřevedli a navíc jeho grafickou podobu zkopírovali pro své účely. Státní zástupce je obžaloval z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Rczona.cz. Spor čtyř lidí odstartoval prodej právě této domény. Dva obžalovaní muži e-shop prodali svým původně obchodním přátelům. Ti ale tvrdí, že jim s tím nepřevedli veškerá práva – třeba uživatelská hesla. Grafickou podobu navíc použili pro svůj nový internetový obchod. E-shop s prakticky stejným sortimentem. „Na internetu jsme našli e-shop Heliexpet, který byl zkopírovaný i s daty naší firmy, kompletně, kromě úvodního baneru tam byla všechna data našeho e-shopu Rczona,“ tvrdí poškozená Kateřina Přikrylová. Za internetový obchod a jeho doménu zaplatila nová majitelka jeden milion korun. Hlavní prodejní artikl – radiem ovládané modely vrtulníků. „Obžalovaným je kladeno za vinu, že na svém portálu použili některé prvky z portálu, který provozovala konkurenční společnost,“ uvedl státní zástupce Karel Studený.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Odhadovaná škoda – půl milionu korun a podle obžaloby oklamaní klienti k tomu. Oba muži vinu popírají. Tvrdí, že portály graficky podobné nebyly a lidé si je tak při hledání zboží zaměňovat nemohli. „Obžaloba nepředložila důkaz, který by byl srovnatelný ve vztahu k těm portálům, o které běží, tzn. heliexpert a rczona. Podle mě nejsou naplněny skutkové podstaty nekalého soutěžního jednání,“ myslí si právní zástupce obžalovaných Martin Vlček. Oba muži se hájí tím, že exkluzivitu na grafickou podobu stánky při prodeji zaručit nemohli. Nový e-shop měl navíc sloužit jen velkoobchodním partnerům. V rozplétání sporu bude soud pokračovat v polovině května.