Tématem dvou primér ostravských činoherců je Čechov

Ostrava – Činohra Národního moravskoslezského zkouší dvě nové „čechovské“ inscenace. Jedna bude slavným ruským dramatikem Antonem Pavlovičem Čechovem pouze inspirovaná. Jde o hru Anny Saavedry Kuřačky. Druhým připravovanou premiérou je slavná Čechovova hra Ivanov.

  „Současná česká autorka se v Kuřačkách inspirovala Čechovovými Třemi sestrami, avšak problémy žen ve věku kolem třicítky a výše přenáší do současnosti. Náhodná není ani podobnost s televizním seriálem Sex ve městě,“ uvedla mluvčí divadla Kateřina Ondřejková. Kuřačky režíruje Janka Ryšánek Schmidtová. Do hlavních rolí tří sester obsadila Renátu Klemensovou, Nikolu Birklenovou a Petru Lorencovou. Jejich bratra zahraje Vladimír Polák.

Druhou premiérou je Ivanov, jedna z vrcholných Čechovových her. Odehrává se na ruském venkově, kde se schází společnost a debatuje o životě a hledání smyslu života. Hlavní hrdina se nudí, neví, se kterou ženou má žít, co má dělat. Představení režíruje mladý a oceňovaný režisér Štěpán Pácl. Dvakrát získal prestižní divadelní Cenu Alfréda Radoka a další ocenění, mimo jiné za představení Konec masopustu v pražském divadle Disk a za Krvavé křtiny v Národním divadle moravskoslezském.

„Čechov je neuvěřitelný. Zobrazuje vlastně nudu a nicnedělání a přitom vnitřní dramatika jeho postav je mimořádná. Nejsou to ani andělé ani démoni,“ uvedl Štěpán Pácl.

Podle Kateřiny Ondřejové se diváci, vzhledem k tomu, jak mladý tým inscenaci připravuje, mohou těšit na generační divadlo. „Chci přes Ivanovův příběh nahlédnout dnešní svět, ten vnější, ale hlavně ten vnitřní,“ řekl i režisér.

V hlavních rolích diváci uvidí Tomáše Jirmana, Ladu Bělaškovou a Veroniku Lazorčákovou.

Premiéra Kuřaček, které se budou hrát na zkušebně Divadla Antonína Dvoráka, bude 28. března. Premiéra Ivanova je plánovaná v Divadle Antonína Dvořáka na 29. března.