Zadlužená Blatnice pod Svatým Antonínkem prodává vinohrad

Blatnice pod Svatým Antonínkem - Obec na Hodonínsku, kterou před dvěma lety dostalo do finančních problémů bývalé vedení, a málem skončila v exekuci, musí prodat to nejcennější. Nabízí k prodeji obecní vinohrad. Nemá totiž peníze na jeho obhospodařování. Z peněz, které utrží, chce umořit alespoň část dvacetimilionového dluhu.

Obec chce svůj vinohrad prodat, i když je v něm v současné době mrtvo. Zlomil mu přitom vaz nejen nedostatek peněz, ale i poloha uprostřed mrazové kotliny. Před lety do něj vysadilo révu družstvo, aniž by respektovalo klima na tomto svahu. Budoucí majitel by tak získal možnost výsadby, ale už by zřejmě na místě obecního vinohradu víno nepěstoval. Našel se jeden zájemce z místních, kterému tak právo výsadby prodáme. Bude si tak moci rozšířit svůj vinohrad v klimaticky příznivější lokalitě," uvedl starosta Blatnice Vladimír Hanák (Za úspěšnou obec).

Blatnická nabídka je lákavá, v Česku totiž platí stejně jako v celé Evropě zákaz rozšiřování vinic. A koupit právo výsadby je jediná cesta, jak tento limit obejít. Zájem podle vedení obce určitě bude, blatnická vína jsou totiž pořád ještě pojmem. Na bělokarpatských svazích totiž pěstovali víno už Římané a v roce 1896 vyhrála místní odrůda Roháč světovou výstavu v Paříži. Čtyřicet let přitom přežila i legendární vinárna s víny z Blatnice v pražském Starém Městě.

Představitelům dvoutisícové obce je samozřejmě líto, že se musí obecního majetku zbavovat, ale nic jiného jim nezbývá. Obec doplatila na průšvihy bývalého starosty, který zjednodušeně přestal platit investorům. Faktury nechával v šuplíku a dlužnou sumu, která se nakonec vyšplhala na dvacet milionů, bude obec splácet až do roku 2019. Nová koalice dokonce zrušila obecní radu, čímž se ušetří až 80 tisíc korun ročně. Další úspory už budou podle nového starosty viditelné. „Škrtat bohužel musíme na opravách silnic, chodníků nebo veřejného osvětlení,“ poznamenal Hanák.

Bývalý starosta Blatnice Josef Vavřík (nez.) se už nehodlá do minulosti vracet. Jako znovuzvolený zastupitel se s novým vedením Blatnice domluvil pouze na tom, že do obecní kasy vrátí 250 tisíc, které měl jako odstupující starosta dostat. Byl to přitom právě on, kdo před necelými dvěma lety dostal obec do problémů. Nechal totiž dlouho bez povšimnutí faktury za vícenáklady při stavbě obecních bytů. „Faktury za 4,8 milionu ležely u mě na stole, beru to jako svoji chybu,“ přiznal tehdy bývalý starosta. Výsledkem byl obstavený obecní majetek. Už tak vysoký dluh ještě navýšily soudní poplatky. Na poslední chvíli se hrozící exekuci podařilo odvrátit devítimilionovým úvěrem.