Falešný šlechtic, který z lidí vylákal peníze, stanul před soudem

Ostrava - Údajně falešný šlechtic Karel Šimko vylákal z důvěřivých lidí během tří let téměř 50 milionů korun. Dnes stanul před Krajským soudem v Ostravě. Devětačtyřicetiletý podvodník z Frýdku-Místku mimo jiné lidem sliboval, že jejich peníze zúročí až 200násobně.

Hana Biecková pracovala řadu let v německých hotelech, tlumočila a dělala průvodkyni po celém světě. Teď je v důchodu, a aby vyžila, přivydělává si na brigádách. Od podvodníka si koupila akcie za téměř 100 tisíc a o všechny peníze přišla. Karel Šimko prý vystupoval velmi seriózně. Podvedeným nabízel rychlé zúročení jejich peněz. Přitom tvrdil, že má modrou krev a vlastní zlatý poklad a diamanty. „Začal budovat síť, prostřednictvím které začal u těch poškozených vytvářet to zdání výhodného zhodnocení,“ uvedl zmocněnec poškozených Miroslav Burget.

„Všechny ty peníze potřeboval na vlastní sebeprezentaci a na nesmyslné zahraniční cesty,“ tvrdí státní zástupce Michal Togner. Sám Karel Šimko řekl, že by všechny peníze vrátil.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Na seznamu podvedených je celkem 112 lidí z celé České republiky. Falešný šlechtic může ve vězení strávit až 10 let. „Skutky jsou dosud právně kvalifikovány jako zvlášť závažný zločin podvodu,“ vyjádřila se mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová. Výslech obžalovaného bude pokračovat i zítra. Vzhledem k velkému počtu svědků zatím není jasné, kdy padne rozsudek.