Mikulov trápí holubi, ničí Ditrichštejnskou hrobku

Mikulov – Boj s přemnoženými holuby kvůli poničeným památkám svádí Mikulov. Ptáci ničí místní památky, především Ditrichštejnskou hrobku, v níž je pohřbeno 44 členů tohoto šlechtického rodu. Dvě stovky holubů v hejnech se snaží odchytit do klecí. Plaší je a loví také sokol Rubik.

Důvodů, proč se města holubů snaží zbavit, je několik. Jsou přenašeči řady nemocí, parazitů, roztočů a znečišťují prostranství i památky. V roce 2004 Mikulov dokončil 16 let trvající opravu Ditrichštejnské hrobky, která stála 70 milionů korun. Právě tam se před několika týdny usídlilo asi 100 holubů. „Trusem znečišťují sochy uvnitř budovy i omítky. Poškozují mramor a ani instalace bodců na římsách na ně neplatí,“ uvedla ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová Marcela Koňáková.

Holub je „okřídlený potkan“, myslí si sokolník

Města a obce po celé republice hledají způsob, jak z nich holuby vyhnat. Někde zvolili klecový odchyt, jinde třeba plašení pomocí dravých ptáků. „Podle mě je nejúčinnější všechny metody skloubit. Proto v Mikulově používáme klece, ničíme hnízda, ale máme i sokola Rubika, který do hejn holubů nalétává,“ popsal sokolník František Miroš.

Sokolník František Miroš o práci se sokolem (zdroj: ČT24)

František Miroš i s Rubikem obvykle přijíždí do Mikulova navečer. Po vypuštění dravec zakrouží nad hrobkou a centrálním mikulovským náměstím. Vystrašení holubi hledají úkryt a část z nich pak vletí do nastražených klecí. Pak je chovatelé dravců využívají k výcviku sokolů a dalších ptáků.

Pro lov přemnoženého ptactva se nejčastěji z odchovu vybírají velcí dravci – především sokol stěhovavý nebo sokol raroh. Jejich výcvik trvá přibližně tři měsíce. „Lov je jeho přirozeným instinktem, ale musí se naučit do holubů nalétávat a občas nějakého chytit. Jinak si na něj zvyknou a přestanou se ho bát. Navíc se sokol musí naučit létat ve městě,“ vysvětlil Miroš.

  • Holuby rozhání a loví v Mikulově sokol zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3416/341516.jpg
  • Holuby rozhání a loví v Mikulově sokol zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3416/341515.jpg
  • Holubi trusem znečišťují památky zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3416/341512.jpg
  • Holubi zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3416/341508.jpg

V uplynulých dnech se podařilo počty holubů v hrobce snížit na necelou desítku. „Že bychom se jich zabavili úplně, to se asi nestane. Ze zkušeností víme, že se k odchytu holubů budeme muset po krátké přestávce zase vrátit,“ dodala ředitelka.