Kabinet nezávislého filmu se pokouší uchytit v Ostravě

V Ostravě začala další filmová přehlídka. Kabinet nezávislého filmu organizují studenti a je zaměřený na studentskou a amatérskou tvorbu. Festival tohoto názvu byl poprvé loni na podzim v Brně. Ostravský kabinet na něj nyní navazuje.

Cílem přehlídky je představit, podpořit a inspirovat mladé tvůrce. Skládá se ze čtyř tématických večerů, které budou jednou za čtrnáct dnů v hotelu Vista. Horrory, absolventské a animované filmy budou následovat po úvodní sekci Film a hudba, ve které je 16 snímků.

„Můžou to být dokumenty o hudební skupině, hudebním projektu, nebo filmy, ve kterých hudba hraje hlavní roli. Nebo klasické videoklipy začínajících autorů,“ uvedl organizátor festivalu Pavel Sychra.

Nedávný absolvent písecké filmové akademie Jan Chramosta přivezl snímky, které natočil s Popojedem Production.

„Mám na tom večeru pět videoklipů a jeden dokumentární film. Videoklip pro Imodium s názvem Polarity jsme celý natáčeli v Broumovském klášteře,“ řekl Chramosta. Právě za tento „středověký“ klip dostal nedávno ocenění.

„Kabinet nezávislého filmu jsem zažil poprvé v Brně a byl pro mne moc dobrý, protože jsem se setkal s hudebníky, kteří mě na základě prací, které tam viděli, oslovili s nabídkou spolupráce. Třeba Vladivojna la Chia,“ dodal Chramosta.

O přízeň publika, které bude o nejlepších filmech hlasovat, se uchází také student brněnské žurnalistiky Jakub Venglář.

„Můj film se jmenuje Muzikant. Je to film, který má být malou poctou pouličním hudebníkům, kteří dělají ulice živější,“ popsal mladý tvůrce.

Ostravský festival by mělo zakončit 9. května Grande finále, na kterém diváci uvidí nejlepší filmy přehlídky. Jak se festival v Ostravě uchytí, je zatím otázkou. Na první promítací večer moc lidí nepřišlo.