Brněnská přehlídka pro frankofily nabídne umění i dobré jídlo

Brno - Lidé v Brně mají ode dneška do 18. dubna příležitost k bližšímu poznání francouzské kultury. Začala přehlídka Bonjour Brno, která se věnuje umění, životnímu stylu i gastronomii země galského kohouta. Prvním bodem na festivalovém programu je třídenní setkání frankofonní divadelní mládeže v Divadle Polárka. Letos se zúčastní 14 skupin z devíti zemí, řekli pořadatelé.

Přehlídka Bonjour Brno se letos koná po osmnácté, což je podle pořadatelů z Francouzské aliance důvod k oslavě. Kromě tradičních akcí, jako jsou koncerty, přednášky, projekce a výstavy, proto připravili také některé novinky. Jde například o slavnost fest-noz v bretaňském duchu nebo trh s nezávislou módou a francouzskými specialitami v klubu Fléda.

Na hudebním programu přehlídky Bonjour Brno jsou letos hlavně umělci z Bretaně, například rocková skupina IMG z Rennes. Kapela se angažuje za obnovu bretaňské kultury a zpívá v místním jazyce gallo. Divadlo Husa na Provázku hostí v sobotu taneční tvůrčí dílnu Hra se stíny. Povede jej Maurice Yeka, tanečník, jenž pochází z Konga. V kině Art začne 28. dubna festival francouzského filmu.

Gurmánský týden s francouzskými specialitami nabízí od 30. března restaurace La Bouchée na Údolní ulici. Tentokrát kuchaři postaví jídelníček především na specialitách z Lyonu, který bývá považován za hlavní město francouzské gastronomie.

Zajímavostí na programu je turnaj v pétanque v parku Lužánky. K francouzské atmosféře tam přispěje i ochutnávka pastisu.