Cyklistická sezona odstartuje závodem horských kol Primavera

Hrušovany nad Jevišovkou (Znojemsko) - Závodní cyklistická sezona odstartuje tuto sobotu v Hrušovanech nad Jevišovkou závodem Primavera Bike. V nejteplejším koutu republiky na jihu Moravy čeká vyznavače horských kol v hlavním závodě 60 kilometrů dlouhá trať. Pro další cyklistické nadšence je připraven okruh v délce 30 kilometrů i kratší tratě pro nejmladší kategorie dětí.

Trať vede po cyklostezkách Znojemska a Břeclavska i na šotolině podél řeky Dyje. „Na startu budou kromě českých rekreačních i závodních jezdců také rakouští cyklisté. Recipročně si naopak budou moci v neděli 1. dubna čeští cyklisté vyzkoušet své síly na rakouské straně řeky Dyje v závodě Steinberg Trophy,“ uvedl předseda organizačního výboru Primavery Jan Šedivý.

Česká Primavera v Hrušovanech nad Jevišovkou bude mít v sobotu na programu jubilejní desátý ročník. Myšlenka pořádat tento závod se zrodila v roce 2003 po pohřbu prvního českého vítěze Závodu míru Jana Veselého. 

S nápadem tehdy přišli další dva úspěšní čeští cyklisté Jan Smolík, který vyhrál Závod míru v roce 1964, a Karel Vávra, jenž ve stejném závodě obsadil o čtyři roky později druhé místo. Oba v nedaleké obci Jevišovka chalupaří a rovinatý terén v pohraniční oblasti s Rakouskem považují za ideální místo pro první závody v nové sezoně.