Smogová Ostrava v zubařské ordinaci

Ostrava - Společnost Čisté nebe otevřela výstavu s názvem Ostravský Titanic. Tématem je smog v Ostravě a cílem upozornit na špatné ovzduší ve městě. Je složená z fotgrafií ostravských fotoreportérů Martina Straky a Petra Sznapky. Žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Edvarda Runda dodali malované obrázky.

Výstava je v prostorách Centra stomatologie v Českobratrské ulici. „V tomto netradičním prostoru vidím spíše výhodu. Můžeme tak oslovit i lidi, kteří běžně do galerií nechodí,“ řekla Kamila Plocková z Čistého nebe.

Martin Straka je autorem šesti z jedenácti fotografií. Jeho je i ústřední snímek, který nazval Ostravský Titanic. Fotogravoval z vysoké pece v Dolní oblasti Vítkovice.

„Před časem mě oslovili lidé z Čistého nebe a požádali, zda bych nenafotil snímky smogové Ostravy. Nabídku jsem přijal. Neměl jsem ale dost času, proto jsem oslovil kolegu Petra Sznapku, o kterém jsem věděl, že smog a inverzi fotografoval například z Lysé hory,“ řekl Straka agentuře ČTK.

Moravskoslezský kraj má nejhorší kvalitu ovzduší v zemi. Kromě průmyslových podniků a dopravy se na znečištění ovzduší významným způsobem podílejí i domácnosti.

Výstava bude v Českobratrské ulici až do podzimu.