Jak snížit účty za elektřinu, plyn nebo vodu? Poradí třeba v Blansku

Blansko -  Každoročně se zvyšující ceny elektřiny, plynu nebo teplé vody dělá vrásky na čele nejedné rodině. V Blansku proto nyní otevřeli Energetické konzultační středisko, kde se lidé dozví, jak se dá ušetřit. Poradenské centrum funguje díky dotaci ministerstva průmyslu a obchodu, pro klienty je bezplatné.

Odborníci v poradně poradí úplně každému, občanům i podnikatelům. „Mohou k nám přijít majitelé rodinných domků, bytů, podnikatelé i zástupci místní samosprávy. Obecně se dá říct, že radíme ve všem, co se týká energií,“ popsal Dušan Martoch z občanského sdružení MAS partnerství. Zájemci si mohou přijít pro radu, když jim dosluhuje kotel, uvažují o investice do zateplení domu nebo o změně dodavatele energií.

Poradna je otevřena vždy v pondělí a ve středu od 13 do 17 hodin v budově Městského úřadu Blansko na Náměstí republiky 1. Odborníky najdete v malé zasedací místnosti (č. 104) v prvním patře. Před první návštěvou je dobré poradnu kontaktovat předem a podle toho, co chce klient vyřešit, se domluvit, jaké dokumenty s sebou přinést. Kontakt na poradnu: maspartnerstvi@seznam.cz.

Pro radu si přišel také podnikatel Miroslav Malach z Blanska. Jeho firma chce investovat do zateplení firemní budovy. Náklady na její vytápění se ročně pohybují okolo 40 tisíc korun. „Zateplení by nás stálo 300 až 400 tisíc korun. Vzhledem k našemu obratu je to hodně významná částka. Proto jsme byli rádi, že vzniklo místo, kam se můžeme přijít poradit a získat jasné a konkrétní informace o dotacích. Jestli je vůbec můžeme čerpat a kde si o ně požádat. Každá ušetřená koruna se nám hodí,“ řekl Malach.

Základem je vyřešit vytápění, tvoří až 70 procent nákladů

„Když například přijde klient, že platí hodně za energie, tak nejprve zanalyzujeme, v jakém je dům vlastně stavu. Jestli by nebylo možné udělat zateplení, změnit režim vytápění tak, aby se mu snížily náklady,“ řekl Martoch. Energetičtí poradci budoucí náklady propočítají a navrhnou nejúspornější řešení. Po celé republice je zhruba čtyřicet těchto poradenských center. 

Kde se dá nejvíce ušetřit? Radí Dušan Martoch (zdroj: ČT24)
Vydáno pod