Řidiči avie, který srazil dvě děti, zmírnil soud trest

Brno - Řidič avie Pavel Dekař, který v září 2010 na přechodu pro chodce v Brně-Obřanech srazil dvě děti (přičemž holčičce zůstaly vážné následky) a kterého krajský soud poslal na dva roky do vězení, je na svobodě. Rozhodl o tom Nejvyšší soud. Jeho senát v čele s Vladimírem Jurkou je totiž přesvědčen, že dva roky vězení, které řidič dostal, byly příliš tvrdé. To, co udělal, nemělo být posuzováno jako obecné ohrožení, ale pouze jako ublížení na zdraví. Proto nařídil Dekařovo propuštění a nové projednání jeho kauzy. A takl dnes znovu od Krajského soudu, který se musí rozhodnutím Nejvyššího soudu řídit, odešel Dekař s osmnáctiměsíční trestem. Čtyři roky navíc nesmí řídit.

„Nejvyšší soud původní odsuzující rozsudek Krajského soudu v Brně zrušil a případ mu vrátil k novému projednání. Současně bylo rozhodnuto o propuštění Pavla Dekaře z výkonu trestu a další řízení s ním bude vedeno na svobodě,“ uvedl mluvčí soudu Knötig. Důvodem takového rozhodnutí byl podle soudce nepřiměřený trest, tedy dva roky ve vězení a petiletý zákaz řízení motorových vozidel. U krajského soudu byl totiž Dekař odsouzen za obecné ohrožení, což ale podle nejvyššího soudu nebylo správné. „Jednání dovolatele (Dekaře) je třeba posuzovat od začátku jízdy s daným technickým stavem vozidla a nikoli až od okamžiku nehodového děje. Zanedbal sice řádnou kontrolu vozidla před jízdou, avšak vozidlo neuvedl do stavu jeho neovladatelnosti v okamžiku započetí nehodového děje s vědomím o neúčinnosti brzdové soustavy. Uzavřel s tím, že sice svou jízdu nepřizpůsobil technickému stavu předmětného auta, avšak nenavodil aktivně jeho neovladatelný stav,“ uvádí se v usnesení Nejvyššího soudu.

Krajský soudu se tak dnešním novým rozsudkem Dekaře verdiktu Nejvyššího soudu podřídil. Pro rodiče dětí, které byly při nehodě zraněny, tak nedošlo k satisfakci. „Nemůžu posuzovat výši trestu a věřím řidičovi upřímné omluvy, že to nechtěl udělat, jenže moje dcera má poškozený zrak. Dodnes musí denně cvičit a naděje na zlepšení je malá. Změnil se jí totálně život,“ uvedl posmutněle otec vážně zraněné holčičky Václav Dvořák.

Neštěstí se stalo v polovině září 2010 na přechodu pro chodce ve Fryčajově ulici v Brně ve směru od Bílovic. Řidič Pavel Dekař tam avií najel do skupiny 34 dětí z blízké mateřské školy, které šly na procházku se třemi učitelkami. Duchapřítomnost učitelek sice zabránila většímu neštěstí, malý chlapec a dívka však skončili s vážnými zraněními v nemocnici. Zatímco chlapec skončil v nemocnici s roztrženou hlavou, holčička dopadla daleko hůře a dodnes špatně vidí. Při nehodě jí bylo pět let a utrpěla zhmoždění hrudníku, těžké zhmoždění pravé plíce s vniknutím krve do pravé strany pohrudniční dutiny a vniknutím vzduchu do pravé i levé strany pohrudniční dutiny, sériovou zlomeninu žeber, zlomeninu pažní kosti, zlomeninu pravé lopatky a zlomeninu levého klíčku, defekt oční rohovky, poranění nervů a drah zrakového nervu, mnohočetná povrchová poranění hlavy a traumatický šok, což si vyžádalo hospitalizaci po dobu jednoho měsíce včetně 12-ti denní léčby v umělém spánku na dýchacím přístroji. Po té se doma léčila dalších sedm měsíců a kromě fyzických následků jí zůstaly i následky psychické jako například abstinenční příznaky po vysazení léků, zánět slinivky břišní, úbytek svalové hmoty v důsledku znehybnění, pomočování po dobu 4 měsíců.

Stav avie zkoumal soudní znalec. Přestože Dekař u soudu vypovídal, že stav vozu před jízdou kontroloval a všechno fungovalo, podle znalce bylo auto ve velmi špatném technickém stavu. Policie pak začala kromě příčiny nehody vyšetřovat také podezření, že si řidič známky o technické kontrole opatřil podvodem. Městský soud je odsoudil k podmíněčnému trestu, s tím však nesouhlasil žalobce qa odvolal se. Až po verdiktu krajského soudu nastoupil Dekař do vězení.