Mokřad ve Velkých Pavlovicích má pomoci krajině proti suchu

Velké Pavlovice - Na severním okraji Velkých Pavlovic na Břeclavsku vznikne do podzimu areál pro vodní rostliny a živočichy. Rozkládat se bude na patnáctihektarovém pozemku. Jeho součástí bude jezero i mokřad, ale nikoli pro rybolov nebo koupání, ale pro pozorování vodních živočichů. Už teď je téměř hotový mokřad. Ještě před dvěma měsíci bylo na místě obyčejné pole, které ale stejně špatně rodilo.

Až do 18. století byla celá obec Velké Pavlovice obehnána rybníky. Pak se zasypaly a na jejich místě se začala pěstovat cukrovka. Sucho v okolí obce vadilo už léta. Díky biocentru, které má na místě bývalých rybníků vzniknout, by se s ním ale místní mohli vypořádat. Biocentrum Zahájka vznikne za asi 13 milionů korun. Velkou část uhradí dotace z Operačního programu Životní prostředí. Centrum město staví hlavně kvůli hospodaření s vodou v krajině.

Starosta Velkých Pavlovic k biocentru Zahájka (zdroj: ČT24)

„Voda by po dokončení neměla tak rychle odtékat pryč a v krajině by se mělo zlepšit celkové klima. Dalším přínosem bude zúrodnění polností v okolí. Zeminu, kterou v místě budoucího rybníku těžká technika odtěží, rozvezou auta na okolní pole,“ uvedl starosta Pavel Procházka (ODS).  Nachází se v místě, kam původně zasahovalo takzvané Kobylské jezero. Na existenci rybníka ještě dnes odkazuje místní název Horní rybník. Dnes je v lokalitě podmáčená krajina. Po přestavbě tam kromě rybníka bude soustava tůní, v plánu je i výsadba zeleně. Přes území povedou cesty. K nim město nechá nainstalovat informační panely popisující život v mokřadech.

„Chceme, aby příjezd do Velkých Pavlovic, coby známého centra vinařství, propagoval dobrý vztah člověka k přírodě. Na lokalitu Zahájka naváže současná oblast s koňskými stájemi. Opravujeme zámeček, v němž vznikne environmentální centrum,“ dodal Procházka.

V Pavlovicích vzniká mokřad (zdroj: ČT24)
Vydáno pod