Hodonicemi otřásá dvoumilionová pokuta od finančního úřadu

Hodonice - Dva miliony dvě stě čtyřicet tisíc korun plus penále v zatím neznámé výši. Tuto děsivou částku vyměřil finanční úřad Hodonicím na Znojemsku jako pokutu za porušení dotační smlouvy na výstavbu obecních bytů. Obec podle kontrolorů porušila pravidla poskytnutí dotace z roku 2003, když od budoucích nájemníků bytů žádala pro radnici bezúročnou půjčku. Problém s dotacemi byl klíčovým bodem dnešního jednání obecního zastupitelstva. Diskuse ale nakonec sklouzla k vzájemnému obviňování starého a nového vedení obce a zastupitelé nakonec ke konkrétnímu závěru nedospěli.

Zřejmě největší aktuální problém Hodonic, téměř dvou a půl milionová pokuta, se dnes řešení nedočkal. Obecní zastupitelstvo na svém zasedání nedospělo k řešení prekérní situace, debata naopak sklouzla k dohadování mezi současným vedením obce a hned dvěma bývalými starosty, kteří trvají na tom, že při čerpání dotace na obecní byty nechybovali. 

Hodonická radnice bude další postup ještě projednávat s právníky. Jednou z možností je zkusit se proti výměru finančního úřadu odvolat. Tato možnost ale podle současného starosty není reálná, porušení podmínek dotace bylo podle něj očividné. Hodonice tak mohou žádat o pozdržení nebo prominutí platby a penále, které se může vyšplhat až na 100 procent dlužné částky. Obec by tak musela vrátit ne dva a půl, ale v horším případě téměř 5 milionů korun. 

Zastupitelé dnes o řešení problému s dotací nerozhodli
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Příliš drahá dotace

Byty se v Hodonicích začaly stavět v roce 2001, kolaudovaly se v roce 2006. Výstavba 40 bytů v sedmi domech přišla na zhruba 42 milionů korun, z toho 11,5 milionu korun získala obec od státu. Při kontrole ale úředníci finančního úřadu zjistili pochybení u sedmi bytů, u kterých bylo uzavření nájemní smlouvy podmíněno poskytnutím půjčky obci. Něco takového ale dotační smlouva vysloveně zakazuje.

Co stojí v dotační smlouvě:

„Příjemce dotace se zavazuje, že od budoucích nájemců bytů, postavených s použitím dotace z prostředků Státního fondu rozvoje bydlení, nebude požadovat žádné finanční ani věcné plnění (dary, půjčky, předplacené nájemné na dobu delší než 1 měsíc dopředu, záloha na budoucí koupi bytu, apod.) v souvislosti s uzavřením nájemní smlouvy.“


Současné vedení začalo už v loňském roce peníze postupně vracet. Pokutě, kterou finanční úřad vyměřil na 2 240 000 korun, se však už zřejmě nevyhne. A hrozí, že bude muset vrátit i dotace v celé výši. „Odvolání se mi jeví jako nereálné, neboť závěry finančního úřadu jsou jasně podložené fakty,“ krčí rameny starosta obce Petr Korger (bez PP).

Pokud se hodonická radnice práva na odvolání vzdá, finanční úřad jí ihned vyměří penále. To se může vyšplhat až na sto procent vrácené částky. Pro obec s osmnácti sty obyvateli a ročním rozpočtem nepřesahujícím 20 milionů korun je to těžká rána, ze které se nejspíš bude vzpamatovávat několik let. „Po poradě s právníkem se budeme snažit požádat o prominutí jak vrácení dotací, tak stanoveného penále a budeme doufat, že se aspoň částečně sníží jejich výše,“ uvedl starosta.

Projekt se uskutečnil za minulého vedení. „Jistě, každý může udělat chybu, nicméně bývalé vedení obce bylo v době schvalování půjček opakovaně upozorňováno na nesprávný postup, aniž by na to zareagovalo,“ zlobí se Korger.

Vydáno pod