Velká cena Olomouce v plavání má za sebou úspěšnou premiéru

Olomouc - Novou kapitolu začal psát olomoucký Memoriál Jana Opletala v plavání. Závod opustil tradiční listopadový termín a od letošního roku probíhá také jako Velká cena Olomouce. Její první ročník hostil olomoucký plavecký bazén.

Cílem termínové změny bylo přilákat širší a kvalitnější startovní pole, což se v premiérovém ročníku podařilo. Hlavní závod, polohová dvoustovka, se stal kořistí účastníka tří olympiád Květoslava Svobody, nejlepší formu si ale do Olomouce přivezl Martin Verner. Borec Komety Brno vyhrál čtyři disciplíny a vytvořil dva rekordy memoriálu. Asi nejvíc mu časem 25:09 vyšla motýlková padesátka. „Celkem to plave dobře, až jsem překvapený, protože jsem doléčoval nějaké věci tento týden, ale asi jsem si na to dobře odpočinul díky tomu,“ řekl spokojený čtyřnásobný vítěz.

Reportáž Miloše Korhoně (zdroj: ČT24)

V závodech žen chtěla uspět olomoucká Petra Formánková. Česká vicemistryně ovšem ve svém domácím bazénu skončila dvakrát druhá, když se při svých startech na 50 i100 metrůprsa pokaždé musela sklonit před polskou plavkyní Angiezskou Ostrowskou. „Ona taky byla nemocná, teď moc netrénovala, takže se dala porazit, ale nějak jsem na to neměla. Takže já jí to přeju,“ svěřila se po závodě Formánková.

Vydáno pod