Na nové doklady se v Ostravě a Karviné čeká i několik hodin

Ostrava - I s několikahodinovým čekáním musejí počítat lidé, kteří potřebují nové doklady. Nejhorší situace bývá na úřadech každé pondělí a středu. Od 26. června musí mít totiž při cestě do zahraničí vlastní pas i každé dítě. V Ostravě zatím o prodloužení úředních hodin neuvažují, v Karviné od dubna ano.

Desítky lidí v čekárně i na schodech.- tak to vypadá každé pondělí a středu na ostravském  magistrátu. Od ledna si totiž podle novely zákona o obcích mohou novou občanku nebo pas vyřídit lidé ze všech ostravských čtvrtí na jednom jediném místě. „Každé dítě musí mít na 5 let pas, je to poměrně absurdní, protože dvouměsíční dítě vypadá za 5 let jinak, ale předpis je, jaký je,“ pozastavuje se nad novinkou karvinská mluvčí Šárka Swiderová. Ministerstvo vnitra tvrdí: Je to kvůli ochraně dětí.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Ostravský magistrát lidem, kteří si chtějí vyřídit novou občanku nebo pas vzkazuje - využijte objednávkový systém- přes číslo 844 12 13 14. „S největší pravděpodobností nedostanete termín v kratším časovém intervalu než dvoutýdenním, stále ale máte možnost přijít v úterý nebo ve čtvrtek, to chodí lidí méně,“ říká mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

I s pořizováním fotografií jsou ale problémy. Ostravský i karvinský magistrát se shoduje - fotokabin bychom potřebovali více. „Ten nápor je poměrně razantní už od začátku roku, takže jsme se rozhodli od dubna přidat na úředních hodinách, budeme úřadovat až do 18 hodin,“ říká mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. V Ostravě zatím o podobné kroku neuvažují.