Masarykova univerzita potvrdila zájem o kino Scala

Brno - Masarykova univerzita našla strategického partnera a ve spojení s ním předložila městu návrh na provozování legendárního kina. O provozování kina projevila univerzita zájem už v závěru loňského roku. Město totiž tehdy v reakci na kritiku odborníků z univerzitního Ústavu filmu a audiovizuální kultury, kteří likvidaci posledního tradičního kina v centru města označili za špatné rozhodnutí, navrhli, ať kino provozuje sama univerzita.

„Počítáme se zachováním funkce kina, promítat by mělo ve večerních i dopoledních hodinách. Důraz budeme klást na studentskou obec, současně ale počítáme i s programy pro matky s dětmi, případně seniory,“ řekla České televizi mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Kdy se do kina budou moci podívat první návštěvníci, není jasné, vše bude podle Fojtové záležet na dalším průběhu jednání mezi univerzitou a Brnem.

Vedoucí ústavu filmu Jiří Voráč v loňském roce označil případné uzavření kina Scala za ukázkový příklad politického selhání města a manažerského selhání Turistického a informačního centra Brna jako přímého provozovatele. „Vezměme si analogii z pohostinství: hospoda nabízí trvale mizernou obsluhu, takže není divu, že jí mizí hosté, přičemž řádný hospodář by takovou situaci jistě řešil tím, že by vyměnil personál a jídelníček, nikoli tím, že by zavřel krám,“ uvedl Voráč. 

Za korunu kino

Město v reakci na tuto kritiku navrhlo, že univerzitě prostory nabídne za symbolickou 1 korunu ročně. Vedení Masarykovy univerzity se nabídkou začalo zcela vážně zabývat. Plánuje, že by mohlo kino využívat k provozování společenských akcí, k promítání, ale také jako studijní prostory pro univerzitu třetího věku.

„Byl jsem informován panem kvestorem Vitulou, že jsou připraveni jednat o podmínkách převzetí a provozování kina Scala, příští týden bych to měl dostat také písemně, a na základě toho začneme hledat shodu na smluvním dokumentu,“ potvrdil také náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Nejzásadnější podmínkou smlouvy je pro vedení města zachování kina pro veřejnost, a to v pravidelných promítacích časech. „Pokud univerzita najde i další využití pro jejich výukové programy, v tom jim město určitě nebude bránit,“ uvedl Pospíšil. Pokud by univerzita na provozování kina nestála, nabídlo by ho město za symbolickou cenu i jiným zájemcům, kteří by na tuto podmínku byli ochotní přistoupit.

Jakým způsobem a zda vůbec univerzita kino Scala využije, bude jasnější po setkání zástupců univerzity s vedením města. Žádné oficiální jednání se totiž dosud neuskutečnilo.