Brněnská medvíďata budou slavnostně pokřtěna v květnu

Brno – Malí medvídci kamčatští, kteří se narodili koncem ledna v brněnské zoo, rostou a sílí. Už brzy se mláďata zřejmě podívají do venkovního výběhu, kde si je budou návštěvníci moci prohlédnout na živo, zatím to bylo možné jen pomocí webových kamer v porodním boxu. Už je taky známo datum velké premiéry malých medvídků, slavnostní křest se bude konat 8. května.

Z malých, půlkilových medvíďat, která přišla v Brně 31. ledna na svět, už jsou pořádní méďové. Mláďata mají devět týdnů a stále se krmí pouze mateřským mlékem. Tahle výživa jim zřejmě prospívá, váží už něco mezi 6 až 8 kilogramy. Medvíďata už také zkouší první chůzi a přesto, že je v brlohu naprostá tma, snaží se i lehce mapovat své teritorium. Samice Kamčatka si je však bedlivě hlídá. 

„V přírodě medvědice mláďata z brlohu vyvádí po deseti až dvanácti týdnech od porodu, blíží se tedy okamžik, na který se všichni velmi těšíme,“ řekla mluvčí brněnské zoo Lucie Kapounová. Medvíďata se tak zřejmě už brzy ukážou návštěvníkům přímo ve výběhu. Kdy se tak stane, nelze přesně odhadnout. „V tuto chvíli chovatelé Kamčatku nepřetržitě sledují. Jakmile zjistí, že zvýšila aktivitu, začnou jí v brlohu postupně přidávat světlo,“ popsala Kapounová. 

NO COMMENT: Medvíďata rostou jako z vody (zdroj: ČT24)

Samec Jelizar je mezitím stále ve výběhu. Zimním spánkem letos neulehnul, a tak jej mohou návštěvníci vidět pravidelně při komentovaných krmeních v úterý, čtvrtek, sobotu a neděli vždy v 10 hodin. „Zda bude celá medvědí rodinka spolu ve výběhu, to ukáže čas. V plánu je postupné seznamování Jelizara s potomky tak, aby nedošlo k problémům. Až podle konkrétních reakcí se chovatelé rozhodnou pro další postup,“ řekla Kapounová. 

Velká medvědí premiéra bude v květnu 

Jaké je pohlaví medvíďat a jak se tedy budou jmenovat, to zatím nikdo neví. Jména zoo vybírá za pomoci veřejnosti. Lidé už pro malé medvídky navrhli stovky jmen. Co už je ovšem známo, je datum velké medvědí premiéry – mláďata budou slavnostně pokřtěna 8. května v 15. hodin. 

Jak by chtěli lidé mláďata pojmenovat?

Tim a Kim, Terezka a Vašík, Gustav a Georgina, Eli a Zovo (podle kamčatského města Elizovo), Aljaška a Jukon, Gulášovka a Pivson, Tymošenková a Medveděv, Půů a Pí, Čuk a Geg, Čech a Morava, Vilík a Mája, Merlin a Andromeda, Jeníček a Mařenka, Pat a Mat, Myšpulín a Fifinka, Eva a Vašek, Hříbek a Brusinka, Lister a Kočanská.

„Křtu bude předcházet zábavný program pro širokou veřejnost. Medvědí sourozenci už mají také své kmotry – jsou jimi zpěvačka Ilona Csáková a primátor města Brna Roman Onderka,“ řekla Kapounová. Speciální dárky pro medvíďata vyrábí děti z Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka.  

Vydáno pod