Traktory z brněnského Zetoru znovu dobývají irácký trh

Brno - Na historickou spolupráci naváže výrobce traktorů Zetor. Snaží se obnovit vývoz traktorů do Iráku, kam jich z České republiky v minulosti putovalo už přes 80 tisíc. Irácký trh se tak pro společnost znovu stává jedním z klíčových a vidí v něm velký potenciál. Zatím tam odešlo téměř 250 výrobků. O zakázku podnik usiloval tři roky.

Téměř každý traktor na českém poli od 50. let byl Zetor. První velkou brzdou byly problémy s financováním v devadesátých letech. Společnost musela na 19 měsíců přerušit výrobu. Dnes se dělníci na montáži nezastaví. Na výrobu traktorů pro Irák přijala společnost desítky nových lidí.

„Momentálně máme pro Irák otevřenou zakázku na 1500 traktorů. Už v minulém roce tam od nás odešlo přes 80 traktorů, letos zatím 160 a plánujeme tento rok ještě jednou tolik,“ uvedl zastupující výkonný ředitel společnosti Marian Lipovský.

Zetor je v Iráku symbolem kvality

Zetor do Iráku dovážel už v 70. letech minulého století a fungovala tam i montážní dílna, která byla ale zničena ve válce v roce 1991. Po tamních polích stále ještě jezdí asi 20 tisíc českých traktorů. „Je to pro nás určitě významná zakázka - už jen z důvodu historického. Je to pro nás už domestikovaný trh. V Iráku znají Zetor jako Antar a slovo antar je pro ně v podstatě synonymem pro traktor. Vidím v tom velký potenciál,“ míní Lipovský.

Zetor vyváží do Iráku (zdroj: ČT24)

Na prvním místě mezi odběrateli brněnských Zetorů zůstává už řadu let Polsko (40–50 %), následuje Brazílie (15 %), až za nimi je je Česká republika nebo Slovensko (10 %). V Iráku by podnik letos mohl dosáhnout 7% odbytu.

Traktory určené pro Irák si však vyžádaly určité úpravy. „Traktory jsou vybavené atmosférickými motory, ideálními pro tamní podmínky. Ne každý traktor je do toho prostředí vhodný, a to hlavně z důvodu vysoké prašnosti. My jim můžeme nabídnout traktor šitý na míru přímo pro tento trh,“ pochlubil se Marian Lipovský.

Po Blízkém východě se chce Zetor zaměřit také na Afriku, ve které vidí velký potenciál. Například v Alžírsku, Jihoafrické republice, Súdánu a Ghaně.

Z historie firmy Zetor

Název Zetor vznikl prostým spojením názvu „Zet“, používaného továrnou Zbrojovka Brno, kde byl v roce 1945 první traktor Z 25 zkonstruován, a z posledních dvou písmen slova traktor - „or“. Po úspěšném zahájení sériové výroby traktorů Z 25 v roce 1946 byla jejich výroba v roce 1952 převedena ze Zbrojovky Brno do výrobních hal tehdejšího národního podniku „Závody přesného strojírenství Brno-Líšeň“, kde se traktory Zetor i přes postupné změny názvu společnosti na současný Zetor, a.s. vyrábějí v modernizované podobě dodnes.

O historii traktorů Zetor vznikla v roce 2011 ilustrovaná kniha. Jejím autorem je Arthur Nutbey z Nizozemska, který je velkým fanouškem Zetoru.

Zdroj: www.zetor.cz

Vydáno pod