Léčebna na Červeném kopci má do dvou let skončit

Brno - Léčebna pro dlouhodobě nemocné na Červeném kopci v Brně nepřežije víc než dva roky. Její dezolátní stav už netrápí jen personál, pacienty a jejich rodiny, ale konečně i brněnské politiky. Nová koncepce zdravotnictví bude řešit, jak zachránit areál nebo kde postavit nový – a hlavně kam budou přesunuti stávající pacienti léčebny.

Pacientům sloužila od konce 19. století. Dnešní stav areálu Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci ale bije na poplach. „Jednu správní budovu už jsme pro její dezolátní stav zavřeli,“ řekl ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal, pod jehož nemocnici léčebna spadá. 

V lepším stavu než bývalá správní budova nejsou ani další čtyři stavby v areálu. Střecha protéká, omítky opadávají, ze zdí trčí elektroinstalace, okna netěsní, chybí jakékoli zateplení. A problém není jen s technickým stavem budov. V pokojích, kde by mělo být maximálně 5 lůžek, je jich aktuálně 7. „Řešíme to různými náhradními závěsy, ale přece jen to není ono. Potřebujeme zajistit intimitu při hygieně i při ošetřovaní pacientů,“ uvedla staniční sestra Silvestr Hochem. 

Hovoří opoziční zastupitel Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) (zdroj: ČT24)

Problém je nejen se soukromým pacientů, ale také se zajištěním jejich péče. Jedna až dvě sestry se v léčebně starají o 29 pacientů - většina z nich má k devadesátce a není vůbec schopna pohybu. Postele jsou přimáčknuté ke zdi, když potřebuje personál nemohoucího pacienta otočit nebo přenést, musí přestěhovat část pokoje, aby se k němu dostal z obou stran. „Měla jsem pocit, že jsem v nějakém středověkém chudobinci. Tak je to prostředí otřesné. Péče je tady úžasná, všichni jsou milí, ochotní, ale prostředí je nepopsatelné,“ stěžovala si jedna z příbuzných pacientky Jana Lašková. 

Verdikt: do dvou let zavřít

Podle ředitele Nemocnice Milosrdných bratří, pod kterou léčebna spadá, areál nepřežije víc než dva roky. „Budou se muset vyhodnotit finanční prostředky, které by byly nutné na opravu nebo případně stavbu nové budovy. V žádném případě město nebude rušit ani jedno lůžko, které tam máme,“ ujistila náměstkyně brněnského primátora pro zdravotnictví Jana Bohuňovská (ODS).   

Ozývají se ale i obavy. „Zatím nikdo neřekl do jakých podmínek a kam bychom tyto pacienty přestěhovali. Mám obavy, že je to velice pěkná lokalita a developeři už se chystají na to, aby se jí zmocnili,“ řekl opoziční brněnský zastupitel Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). 

Ve hře jsou zatím tři varianty – oprava stávajícího areálu, jeho zbourání a stavba nové budovy na stávajícím místě anebo v areálu nemocnice. Na to by ale musel kývnout řád Milosrdných, kterým pozemky patří.