Kometa je krok od finále

Praha - Hokejisté Brna porazili ve třetím semifinále play-off hokejové extraligy Plzeň stejně jako ve druhém duelu 1:0 a zvýšili své vedení v sérii už na 3:0. Jediným úspěšným střelcem byl dnes ve 38. minutě v přesilovce Jakub Svoboda, čisté konto vychytal podruhé za sebou Jiří Trvaj. Čtvrté utkání, v němž mohou Jihomoravané dokonat své tažení postupem do finále, je na programu opět před jejich publikem v sobotu od 18:10 hodin. Semifinálové utkání mezi Kometou Brno a Plzní sledujte na ČT4 a www.sportzive.cz od 18:00.

Brno - Plzeň 1:0

Z pohledu celé série velmi důležitý zápas začal zostra, když se do sebe už ve čtvrté minutě pustili Malec s Dvořákem a jejich vcelku dlouhé zápolení skončilo až poté, co oba skončili na zemi. První slibná šance přišla po teči domácího Dlouhého, puk ovšem rozvlnil jen boční síť branky střežené Mazancem. Ve 12. minutě pak Tomáš Svoboda při přesilovce Brna minul po Divíškově přihrávce před zcela odkrytou brankou kotouč. Jen krátce nato přišlo první varování ze strany Plzně a chybělo jen málo, aby hned skončilo úvodním gólem. Duda si snadno vyjel do palebné pozice, Trvaj ovšem dobře mířenou ránu s pomocí horní tyčky vytěsnil a za svá záda nepustil.

V krátkém sledu měli poté obrovské příležitosti Kratěna a plzeňský kapitán Straka, oba ovšem rozesmutnil znovu Trvaj, který neinkasoval již od poloviny prvního zápasu série. Právě brněnský hrdina byl hlavní postavou komické situace z 19. minuty, kdy pokryl další z plzeňských střel, jenže nedokázal ve své výstroji a výzbroji objevit kotouč, ačkoliv ho ze sebe zkoušel na zádech vyklepat. Do jeho dlouhodobého hledání se postupně zapojili spoluhráči i rozhodčí, a když už vše vypadalo na to, že sudí použijí další puk, ten původní se zničehonic zjevil pod Trvajem. Do první přestávky stihl ještě Divíšek ve vlastním oslabení orazítkovat pravou Mazancovu tyč. Zkraje druhého dějství prověřil Trvaje Duda, ale místo hokejové krásy provázely i kouskovaly nesmlouvavou bitvu časté potyčky a šarvátky. V končící 25. minutě tak měl každý z celků na kontě už po osmi menších trestech.

Kuriozita Jiřího Trvaje

Přišly však i šance - Divíšek ztroskotal na Mazancovi, na druhé straně připravil Straka šanci pro Pletku, ten bekhendem Trvaje nepřekvapil. Poté přišla početní výhoda Západočechů, v níž se Trvaj vyznamenal proti Vlasákovi, vzápětí se prokličkoval napříč celým kluzištěm Duda, svůj bekhend ale namířil jen do boční sítě. Vzápětí hrála přesilovku Kometa a stačilo jí 12 sekund, aby Jakub Svoboda rozjásal vyprodané hlediště. Pletka krátce po opětovném zahájení hry překvapil Trvaje, toho ale zachránila tyč, což potvrdil i videorozhodčí. Ve třetí třetině měl nejprve Trvaj velké štěstí, když přes projíždějící hráče neviděl Marušákovo nahození od modré čáry, ale v poslední možnou chvíli stihl zareagovat a kotouč vyrazil.

Poté přišlo přečíslení Indiánů tři na jednoho, přičemž zakončení vyšlo na beka Vykoukala a ten Trvaje přelstít nedokázal. Hra poté nápadně připomínala druhou bitvu na západě Čech, kde šla Kometa do vedení zkraje třetí části a pak už si ho dokázala vcelku s přehledem pohlídat až do samého závěru. I tentokrát narážela Plzeň na skvěle pracující defenzivu, z níž však domácí vyráželi k brejkům. V 54. minutě předvedli skvělou akci Jakub Svoboda s Divíškem, šance Indiánů na zvrat ovšem udržel nad vodou Mazanec. Dvě a půl minuty před vypršením základní hrací doby dostala Plzeň k dispozici přesilovku, zkusila power play a 31 sekund před koncem i poradu při oddechovém času, ale vše bez úspěchu.

HC Kometa Brno - HC Plzeň 1929 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branka a nahrávky: 38. Jakub Svoboda (T. Svoboda, Divíšek). Rozhodčí: Hradil, Hribik - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 12:12. Využití: 1:0. Diváci: 7200 (vyprodáno). Stav série: 3:0.

Slavia - Mladá Boleslav 3:0

Hokejisté pražské Slavie v 9. kole skupiny o udržení v extralize porazili poslední Mladou Boleslav 3:0 a definitivně se zachránili. Čistým kontem k tomu přispěl brankář Dominik Furch. Mladá Boleslav naopak ztrácí tři kola před koncem na třináctý Litvínov už šest bodů a má blízko k baráži.

HC Slavia Praha - BK Mladá Boleslav 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 31. T. Hertl (Krejčík, P. Jelínek), 46. Jaškin (Micka), 48. P. Jelínek (Sklenář). Rozhodčí: Minář, Pešina - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:6, navíc Žabka (Mladá Boleslav) 10 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3123.

Litvínov - Karlovy Vary 6:3

Hokejisté Litvínova gólovou smrští v závěru otočili zápas 9. kola skupiny o udržení extraligy proti Karlovým Varům a po výhře 6:3 se vzdálili poslední Mladé Boleslavi na rozdíl šesti bodů. Poražená Energie má únik baráži i přes porážku na dosah, protože má před Mladou Boleslavi tři kola před koncem stále náskok osmi bodů.

HC Verva Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 6:3 (1:2, 0:0, 5:1)

Branky a nahrávky: 19. Hujsa (Stříteský, Kubát), 48. F. Lukeš (V. Hübl, Majdan), 56. Hujsa (Šlégr, Kousalík), 56. V. Hübl (F. Lukeš, Trávníček), 58. Trávníček (Hujsa, Šlégr), 60. V. Hübl (F. Lukeš) - 8. Pech (Zaťovič), 17. Kumstát (Zaťovič, Pech), 50. T. Sýkora (Skladaný, Koblasa). Rozhodčí: Homola, Jeřábek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3050.

Vydáno pod