Brněnský balet v novince spojil Stravinského a minimalistu Reicha

Brno - Balet Národního divadla Brno v pátek poprvé uvedl komponovaný večer s choreografiemi na hudbu Igora Stravinského a minimalisty Steva Reicha. Hlavní část večera tvoří slavný Stravinského Pták Ohnivák. Jde o poslední baletní novinku, kterou divadlo v této sezoně připravilo.

Program otevírá kratší choreografie Six na Reichovu minimalistickou skladbu Six Marimbas. Skladba zní z nahrávky. „Připomíná spíše meditační hudbu,“ podotkl dirigent Caspar Richter. Izraelce Itzika Galliliho inspirovala Reichova hudba ke specifické nedějové choreografii založené na opakování a vrstvení struktur. „Na jevišti je pět tanečníků a pět objektů, které svým pohybem vymezují prostor pro tanečníky,“ uvedla umělecká šéfka baletu Lenka Dřímalová.

Stravinského Ptáka Ohniváka hraje v druhé části programu živý orchestr. „Vybrali jsme jeho původní verzi. Pracuje s rytmickými kontrasty,“ řekl dirigent. Choreografka Nataša Novotná podle svých slov posunula taneční ztvárnění Ptáka Ohniváka od pohádky pro dospělé spíše k abstraktnímu tvaru. Scénograf Tomáš Rusín vytvořil na jevišti Janáčkova divadla scénu pojatou v červené a zlaté barvě.

Do konce sezony je komponovaný večer na programu ještě čtyřikrát. Návštěvníci některých repríz uvidí v roli Strážce času také Jana Fouska, který nedávno získal svou druhou Cenu Thálie.

Baletní soubor Národního divadla Brno v této sezoně připravil tři nové inscenace. Na podzim uvedl klasický balet Giselle v choreografii Roberta Strajnera, v únoru měly premiéru Příběhy s démony a čerty pro děti od deseti let.

  • Balet Pták Ohnivák & Six zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3439/343831.jpg
  • Balet Pták Ohnivák zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3439/343832.jpg
  • Balet Pták Ohnivák & Six zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3439/343836.jpg
  • Balet Pták Ohnivák & Six zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3439/343830.jpg