Klub knihomilů Biblios představil první „krásné“ knihy

Papírenská manufaktura Velké Losiny začala vydávat pro ostravský spolek knihomilů Biblios bibliofilie – unikátní knihy vytištěné na ručním papíru a složené z dosud nepublikovaných textů a originálních grafik.

První ukázkou spolupráce jsou dvě knihy ediční řady Stínová knihovna. Jsou to texty italského renesančního básníka Guida Cavalcantiho a amerického modernistického autora Ezry Pounda. Jsou v originále i v překladu Anny Kareninové. Doprovázejí je kresby Davida Herynka.

„Jsou to texty, které byly neobyčejně vlivné v evropské kultuře a česky vlastně nikdy nevyšly. Proto taky Stínová knihovna,“ říká překladatel a editor edice Stínová knihovna Jakub Guziur.

„Další bude edice Otto M. Urbana, ta se bude věnovat hlavně výtvarnému umění. Třetí edici budu řídit já, ta se bude věnovat výtvarnému umění s textem. První bude album Hany Puchové a textů Jana Balabána. Pak vyjde album Pavla Zajíčka,“ uvedla členka spolku Biblios a majitelka Antikvaritáu a galerie Fiducia Ilona Rozehnalová.

Dalším počinem bude album grafických listů šestnácti současných výtvarných umělců, například Josefa Bolfa, Davida Cajthamla, Igora Korpačevského a dalších.

„Ve velkých Losinách se vyrábí krásný ruční papír už více než 420 let a v loňském roce jsme se rozhodli, že budeme nejen vyrábět krásný papír, ale také na něj tisknout krásné knihy,“ uvedl ředitel Papírenské maunfaktury Velké Losiny Ondřej Duksa.

Papírna Velké Losiny a spolek Biblios letos chtějí vydat celkem 16 titlů, další v řadě edice Stínová knihovna budou texty z pozůstalosti básníka Petra Kabeše.