Další škola má problémy s nebezpečnými minerálními vlákny

Valašské Meziříčí – Ve třech třídách Střední průmyslové školy stavební ve Valašském Meziříčí hygienici odhalili nebezpečná minerální vlákna. Neviditelná látka dráždí dýchací cesty a způsobuje potíže hlavně alergikům. Ve Zlínském kraji je to už pátá škola, kde vlákna našli.

Vysokou koncentraci neviditelných vláken naměřili hygienici jen ve třech třídách, škola se naštěstí uzavírat nemusí. „Ve třídách se ale nesmí učit, takže jsme museli předělat rozvrhy. Přesun se dotkne zhruba čtyřiceti studentů,“ popsal zástupce ředitele Václav Urban.

Kolik bude odstranění minerálních vláken stát, zatím nikdo z vedení školy neví. Budoucí účty jim ale dělají starosti už teď. „Ve školství obecně není příliš mnoho peněz a tohle je neplánovaná investice, na kterou teď někde musíme najít peníze. Kde? To zatím nevíme,“ vysvětlil Urban.

Zástupce ředitele Václav Urban (zdroj: ČT24)

Dvě ze škol už vláknům řekly „sbohem“

Základní škola v Karolínce na Vsetínsku a základní škola v Zubří už se azbestu zbavily. V Zubří pomohla firma se speciálním vysavačem, s jehož pomocí se ze stěn nebezpečná vlákna vysála. Třídy se pak jen znovu vymalovaly a děti se do nich mohou vrátit. Ve zbylých dvou školách – ve Fryštáku a Liptále – se teprve odstraňovat bude.

Vydáno pod