Odtržení Jarošova bude nevýhodné pro obě strany, tvrdí audit

Uherské Hradiště – Jak si bude Jarošov stát jako samostatná obec? A jak jeho případné odtržení poškodí Uherské Hradiště? Na tyto otázky má pomoci odpovědět audit, který nechala vypracovat uherskohradišťská radnice. Česká televize dostala exkluzivní možnost do závěrů dokumentu nahlédnout. Další podrobnosti z auditu chce vedení města zveřejnit v pátek.

Dokument v rukou místostarosty je zatím přísně tajný. Až do tohoto pátku v něm nesmí pátrat nikdo jiný než šéfové a ekonomové radnice. Po naléhání místostarosta alespoň odtajnil závěr auditora, z pohledu radnice očekávaný. „Na oddělení místní části od Uherského Hradiště nebude profitovat nikdo, ani samotné město, ani nově vzniklá obec Jarošov,“ řekl místostarosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS).

Sporné kapitoly v auditu lze zatím jen odhadovat – Jarošov by se po osamostatnění musel postarat o ne zrovna malé panelákové sídliště, zátěží pro rozpočet by bylo i udržení školy, stejně jako otázka městské policie. Už tento pátek radnice audit odtajní, Jarošovské pozve na setkání se svými argumenty a kompletní audit umístí i na web. 

Hovoří místostarosta Blaha (ODS) a zastánce odtržení Juriga (zdroj: ČT24)

Zásadní dokument ale v rukou drží i zastánci odtržení – petici s podpisy pro vyhlášení referenda. Sbírají je už týden a do Velikonoc chtějí obejít všech dva tisíce jarošovských voličů. Když uspějí u šesti set z nich, referendum bude bez ohledu na názor velké radnice. „Převážná většina, mohl bych říct 80 procent, vyjádřila podporu a podepsala žádost,“ potvrdil za Přípravný výbor pro odtržení Stanislav Juriga. 

Pokud Jarošovští podpisy seženou, budou tlačit radnici, aby referendum vyhlásila už na dubnovém zastupitelstvu. Všelidové hlasování by se tak mohlo konat už do prázdnin. Jestliže se místní voliči vyjádří pro odtržení, mohla by obec získat samostatnost už v roce 2014.

Jarošov by se musel postarat o velké sídliště
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Odstředivé tendence Jarošova 

Část obyvatel Jarošova dlouhodobě usiluje o odtržení obce od Uherského Hradiště. Podle nich existují tři hlavní důvody pro samostatnost – připadají si ze strany velké radnice dlouhodobě podfinancovaní, místní dobré ekonomické vyhlídky by jim mohly přinést očekávaný profit a radní v Uherském Hradišti jejich zájmy údajně přehlíží. Za poslední kapku označili zprávu, podle které město získalo mnohamilionovou dotaci od Evropské unie na podporu chudých částí, ale Jarošov z nich neuvidí ani korunu. 

Podle vedení města nemůže být o přehlížení řeč. Za posledních pět let město například vybudovalo cyklostezku z Mařatic do Jarošova za téměř deset milionů, dalšího 8,4 milionu korun investovalo do zateplení a přestavby jídelny jarošovské základní školy a 150 tisíci přispělo na rekonstrukci kostela. 

Jarošov je součástí Uherského Hradiště už čtyřicet let. Žije v něm přes dva a půl tisíce obyvatel. Má vlastní mateřskou a základní školu, kulturní dům, dům s pečovatelskou službou, hřiště i několik obchodů. Zákonem stanovené podmínky pro odtržení splňuje. Aby se však městská část mohla osamostatnit, musel by Jarošov vypsat referendum. Toho by se musela zúčastnit minimálně polovina obyvatel a nadpoloviční většina z nich hlasovat pro odtržení.