Katedrála svatého Víta se po 96 letech rozezní všemi sedmi zvony

Přerov - Tři nové zvony pro Katedrálu svatého Víta míří z Moravy do Prahy. V Brodku u Přerova je během února a března odlili tamní zvonaři. Ve věži katedrály zaplní volná místa po původních zvonech roztavených během válek. Ve věži katedrály se poprvé rozezní v polovině května.

Jak má zvon znít, určuje jeho tvar. Zatímco přípravy na jeho výrobu trvají dlouhé měsíce, samotné lití není delší než deset minut. Ježíš – 100kg, Maria – 200kg a úctyhodnou jednu tunu vážící Dominik. Tři zvony pro katedrálu chystali brodečtí zvonaři na cestu celý den. Očistit, naleštit a vyzkoušet, jak zní. To vše pod bedlivým dohledem mistrů zvonařů a před tím i zástupců metropolitní kapituly. Nejprve se na cestu ven vydali Ježíš a Maria, pak i Dominik.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

„Po 96 letech se počet zvonů vrací k původnímu počtu sedmi. Katedrála svatého Víta teď bude mít úplný zvonový soubor,“ těší se František Skopec, pověřen arcibiskupem k přípravě Dne zvoníků.

Historický okamžik či životní dílo, tak zvonaři od počátku mluvili o zakázce pro katedrálu. Zvony se v ní poprvé rozezní 12.května. Bohoslužbu v den čtyř set padesátiletého výročí vysvěcení Pražského arcibiskupství bude sloužit kardinál Dominik Duka. Právě jeho jméno je zmíněno na největším zvonu.