Obce chtějí pozemky pod poničenou tratí od státu zdarma

Nový Jičín - Na nespravedlnost poukazují obce na Novojičínsku. Chtějí do svého vlastnictví získat železniční trať vážně poškozenou povodní, stát ji ale odmítl převést bezúplatně. Po obcích požaduje víc než jeden milion korun. Ministerstvo dopravy chce ovšem nyní vládě předložit návrh, který by obcím umožnil převod opuštěných tratí za symbolickou korunu.

Blesková povodeň před třemi lety udělala tečku za 120letou historií železnice, která spojovala Nový Jičín s Hostašovicemi. Byla nerentabilní a tak obce nakonec souhlasily, aby ji stát zrušil. Dohodly se, že koleje nahradí cyklostezkou. Přihlásily se proto o pozemky. Následoval dlouhý boj o jejich cenu. „V lednu SŽDC uzavřela smlouvu o nájmu se Svazkem obcí pro budování cyklotrasy. Nájem je asi 260 tisíc ročně. První splátka bude v červenci,“ uvedl místostarosta Nového Jičína Přemysl Kramoliš. Pět obcí, kterými železnice prochází, postupně tímto způsobem splatí pozemky. Jejich cenu stát stanovil na jeden milion tři sta tisíc korun. Původně dokonce žádal ještě víc. „Už loni jsme apelovali přes politické strany, přes správní radu SŽDC, že je nekorektní, aby stát předával majetek obcím ve špatném stavu za úplatu a věřím, že vláda bude mít rozum a tohle schválí,“ říká starostka Hodslavic Pavla Adamcová.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva dopravy ale mají obce na Novojičínsku smůlu. Ani případná změna pravidel to prý už ovlivnit nemůže. Pozemky zaplatit musí. Tahanice o cenu pozemků pod železniční tratí zdržely přípravu nové cyklostezky zhruba o rok. Obce teď doufají, že se jim její stavbu podaří zahájit nejpozději příští rok na jaře.