Boxera Konečného čeká životní zápas, může se stát šampionem

Praha - Boxer Lukáš Konečný se ve čtvrtek může stát prvním českým profesionálním mistrem světa v historii, i když „pouze“ prozatímním. V rodném Brně, před vlastními fanoušky, se utká o pás šampiona organizace WBO v lehké střední váze se Salimem Larbim z Francie. Zápas vypsaný tradičně na 12 kol začne ve 21:00 a Konečný je jednoznačným favoritem.

„Je to strašně blízko, takhle to nikdy nebylo. Uvědomuji si to, což je trochu průšvih, protože bych na to neměl brát ohled. Když o tom vím, jsem schopný decentně polevit, což bych neměl,“ uvedl Konečný, který ale věří, že si s Larbim poradí. „Doufám, že mu to dám sežrat, rád bych vyhrál před limitem,“ řekl.

Třiatřicetiletý Konečný má za sebou 50 zápasů v profiringu, z nichž 47 vyhrál. O devět let mladší Larbi odboxoval 19 zápasů a sedmnáctkrát se radoval z výhry. V žebříčku webu boxrec.com oba soupeře dělí 90 míst. Zatímco Konečný je třináctý, Larbi 103.

„Vím, že bych měl jednoznačně vyhrát. Ale uvědomuju si, že je to všechno jen v rovině úvah, teorií. To, co se bude dít v ringu, může být diametrálně odlišné. Uvidíme, třeba ho sežeru hned v první minutě, anebo to bude přesný opak a sežere on mne,“ pousmál se Konečný.

Výhodou pro člena německé stáje SES manažera Ulfa Steinfortha je i fakt, že bude boxovat v Brně, kde se narodil. „Už dříve jsem říkal, že bych doma v České republice a hlavně v Brně neměl prohrát s nikým. Tak věřím, že to potvrdím,“ uvedl Konečný, který nadcházející duel bere jako životní šanci.

O pás šampiona WBO bude boxovat již podruhé, v dubnu 2008 v Drážďanech kontroverzně prohrál s Ukrajincem Sergejem Dzinzirukem. Právě s Dzinziruem se měl původně v Brně utkat, jeho soupeř ale kvůli údajnému zranění zápas v září zrušil. Podobný osud potkal i plánovaný duel Konečný – Zaurbek Bajsangurov, který se měl uskutečnit v březnu v Brovarech u Kyjeva. I kvůli tomu dvojnásobný bronzový medailista z amatérského mistrovství světa čeká na zápas již téměř rok.

Bajsangurov by měl být v ideálním případě jeho dalším soupeřem. Právě on je totiž držitelem titulu mistra světa WBO, který je vzhledem k jeho zdravotním problémům prozatímně uvolněn.

„Jakmile se uzdraví, získá ho zpět on a já budu mít šanci boxovat s ním, pokud tedy vyhraji. Kdyby on nechtěl nebo byl dlouho marod, stal bych se plnohodnotným šampionem já,“ popsal situaci Konečný. Podle pravidel WBO by se souboj Bajsangurova s vítězem čtvrtečního duelu měl uskutečnit do 90 dnů.

Případná nečekaná porážka by pro Konečného nejspíš znamenala konec kariéry. „Určitě bych o tom uvažoval. Takováhle šance vyhrát titul mistra světa, při vší úctě k Larbimu, proti soupeři, který je rozhodně k poražení, se už nebude opakovat. A jak bych chtěl potom porazit Bajsangurova nebo Dzinziruka, kdybych si neporadil s Larbim?! A proč by oni o mě stáli?“ řekl Konečný.