Pasovští mistři odlili sedm nových zvonů pro hostýnskou baziliku

Pasov (Německo) – V bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně na Kroměřížsku se letos rozezní sedm nových zvonů. Matice svatohostýnská, která poutní místo spravuje, uspořádala na jejich pořízení veřejnou sbírku, náklady dosáhnou zhruba 7 a půl milionu korun. Zvony dnes odlili mistři v německém Pasově. Byl u toho i štáb České televize.

V pět hodin ráno začali zvonaři v německém Pasově roztápět kamennou pec. Po šesti hodinách práce byl kolem pece nepředstavitelný žár, přesto zvonaři stále nebyli s teplotou spokojeni. Tavba musí vyjít hned napoprvé. Po přihození dalších měděných nuget konečně dosáhla tavná teplota žádoucí hodnoty 1 200 stupňů. Aby vznikla zvonovina, musí mistři zvonaři přidat do žhavé směsi cín a hmotu zamíchat smrkovým kmenem. Tak to v Pasově dělají od začátku 18. století až dodnes - bez techniky, vše ručně. 

Formy pod zemí nezadržitelně plnil žhavý kov a pro poutníky z Hostýna to byla chvíle plná emocí. Na zvony mezi sebou vybrali 5 milionů korun, díky nim se zvony na posvátné místo vrátí po 70 letech. „Je to velký dar duchovní i hmotný. Myslím si, že poutníci je budou rádi poslouchat a zvony je budou přitahovat na posvátný kopec,“ řekl Josef Psík, iniciátor sbírky, která pomohla zvony zaplatit. 

Po pouhých pěti minutách odlévání skončilo, nyní budou zvony v písku pomalu chladnout. Každý bude mít jiný tón. Jak toho docílí, to zvonaři nikomu neprozradili už několik staletí. Hostýnská zvonohra se naplno rozezní v srpnu. To uplyne přesně 100 let od papežské korunovace sochy Panny Marie Svatohostýnské v mariánské poutní bazilice.

NO COMMENT: Odlévání zvonů v německém Pasově (zdroj: ČT24)

Největší zvon bude vážit dvě tuny

V bazilice jsou posledních 70 let jen dva zvony. Větší z nich, téměř půltunový zvon Neposkvrněného početí Panny Marie z roku 1855, v jedné z věží zůstane. Menší, stopadesátikilový zvon z roku 1844 nesoucí jméno Matky Boží Marie bude pro svou historickou a uměleckou hodnotu umístěn ve Svatohostýnském muzeu.

Sedm nových zvonů bude vážit od 170 kilogramů do dvou tun. Na zvony přispívali věřící, celé farnosti, ale také lidé ze zahraničí nebo soukromé společnosti. Nové přírůstky pro věž baziliky budou 6. května slavnostně požehnány a v létě by měly být ozdobou oslav stého výročí korunovace sochy Panny Marie Svatohostýnské. 

Nové zvony pro Svatý Hostýn

Panna Maria Nanebevzatá - ladění c1 - 2000 kg
Svatý Jan Sarkander - ladění d1 - 1630 kg
Svatý Cyril a Metoděj - ladění e1 - 1130 kg
Svatý Josef - ladění g1 - 660  kg
Svatá Rodina - ladění h1 - 385  kg
Svatý Ignác - ladění d2 - 225 kg
Služebník Boží Antonín Cyril Stojan - ladění e2 - 170 kg

Zdroj: Hostýn

Matice svatohostýnská už zaplatila firmě Zvonařství Rudolf Perner v Českých Budějovicích zálohu více než 2 miliony korun za materiál, ze kterého dnes byly zvony v jejím mateřském závodě v Pasově odlity. Další peníze budou použity na rekonstrukci prostor ve věžích, do kterých budou dodány nové stropní konstrukce a stolice, které zvony ponesou. Dále je nutné pořídit srdce zvonů, elektroinstalaci, ovládání a pohonné mechanismy, které zvony rozezní. 

Původní zvony byly za války zničeny 

Zvony, které dříve vítaly poutníky na Svatém Hostýně, byly v roce 1942 zabaveny na válečné účely a roztaveny, zůstaly jen dva menší. Hostýnská bazilika ale není jedinou katedrálou, jejíž zvony se letos poprvé po letech rozezní v původním počtu. Katedrála svatého Víta dostala tři nové zvony a po 96 letech tak bude mít úplný zvonový soubor. I v tomto případě zaplní nové přírůstky prázdná místa po zvonech, které byly roztaveny během první a druhé světové války. Poprvé se nové přírůstky na Pražském hradě rozezní 12. května.

Odlévání se ujalo Zvonařství Rudolf Perner
Zdroj: ČT24/ČT Brno
Vydáno pod