AVÍZO: Velikonoce v Mníšku pod Brdy

V neděli 8. 4. pořádá zámek Mníšek pod Brdy další ročník Velikonoční veselice s Kuřetem. Akce již deset let podporuje sbírku Pomozte dětem. Celodenní program zahrnuje šermířská vystoupení skupiny historického šermu Alotrium určené rodinám s dětmi, řemeslné trhy, Pašijové hry, výtvarné tvoření, prohlídku výstavy módy na panenkách Barbie, Velikonoční prohlídky zámku pro děti, 2 prohlídkové trasy pro dospělé, kabaretní vystoupení i zpěv v podání country kapely Balzám. Tímto programem se již tradičně slavnostně zahajuje nová sezona mníšeckého zámku.

Program Velikonoční veselice 2012:

9,30 – otevření velikonočního jarmarku

9,30 – 14,00 hod. – hraje kapela Balzám

10,00  - Pašijové hry v podání Magdalena o.p.s a čtení z Bible

10,00  - Výtvarné tvoření - malování vajíček, výroba pomlázek

10.00 - 16.00 – Móda, jak ji neznáte - panenky Barbie představí módu od starověku po první republiku - zámecká galerie

10, 30 - zahájení Velikonočních prohlídek pro děti

11,30, 13,00 a 14,00 – Šermířské souboje – dobývání lidských srdcí -  v podání skupiny Alotrium

15,00 – Tři pohádky z Divadla Pohádka

Po celý den sbírka pro Kuře – Pomozte dětem

Šermíři na zámku v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

Velikonoční prohlídky s klíčnicí pana barona

Na zámku v Mníšku pod Brdy bude o Velikonočních prázdninách provázet klíčnice Mařka. Díky dětem, které nás navštívily minulý týden na podvečerních prohlídkách, se jí naštěstí podařilo najít ztracený klíč od nových zámeckých komnat, ve kterých se bude za pár týdnů otvírat nový prohlídkový okruh.

„To mi spad‘ kámen ze srdce!“, zvolala Mařka, když děti klíč objevily v posledním pokoji. Měla strach, aby nepřišla o službu. Zjistila, že jí ho schoval pacholek ze zámeckých stájí a jelikož je to rázná klíčnice, jistě mu dala co proto. „Až ho potkám, tak si to za rámeček nedá, to vám teda povídám. To je každou chvíli, kdy mi něco vyvede,“ dodala.

Klíčnice Mařka vás provede na dětských prohlídkách po zámeckých komnatách a dozvíte se od ní, jak se tady na zámku i v podzámčí trávily Velikonoce. Seznámí děti s postními nedělemi, ukáže řehtačku, pomlázku i pštrosí vejce a poradí, jak dobře zadělat těsto na mazanec. „Viděla jsem kuchařky dole v kuchyni, jak u toho poskakují!“, vypráví.

A když už jsme u té kuchyně, víte, že mezi postní jídla se kromě ryb řadili i raci, žáby, hlemýždi a bobři? „Ale to prý bylo v dobách rytířských,“ povídaly kuchyřky. Rytíři tu dnes už nejsou. Bydlí tady pan baron a paní hraběnka s dětmi. „Naše paní hraběnka povila pět synů a jednu dceru. Ta se ale chudinka na Velikonoční pondělí už od rána schovává, aby ji bráchové s pomlázkami nenašli. Půjčuju jí svůj klíč od komůrky ve věži a tam na ni ještě nikdy nepřišli“, rozpovídala se Mařka o tom, jak je tady veselo.

Mníšek pod Brdy - zámek
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

Klíčnice vás zve nejen do zámku, ale i do výtvarného ateliéru. Kdo bude chtít, ozdobí si zámecký klíč, přesně takový, jaký se prve hledal. 

Prohlídky pro děti s klíčnicí rezervujte na tel. 318 590 261.

Probíhají od pátku 6. 4. do pondělí 9. 4. od 10,30 do 15,30 hodin.

Marie Charvátová, SZ Mníšek pod Brdy