AVÍZO: Výtopna Zdice a jízdy historických vlaků o velikonočním víkendu

Výtopna Zdice, muzeum železniční a silniční historické techniky, se letos otevírá pro návštěvníky již tradičně prvním dubnovým víkendem, připadajícím letos na 7. a 8. dubna 2012, a tak se probouzí již do své sedmé sezony.

Není tomu tak dávno, kdy se u příležitosti oslav 130 let od zahájení provozu na trati Zdice – Protivín, otevřely poprvé dveře veřejnosti. Stalo se tak 16. května roku 2005. Od této doby navštívila muzeum pěkná řádka návštěvníků nejen z České republiky, ale téměř z celé Evropy. Dokonce do muzea zavítala i rodinka z Kanady. To asi byla nejvzdálenější návštěva během uplynulého šestiletého provozu.

Letošní otevření muzea o víkendu 7. a 8. dubna je zpestřeno, kromě několika málo novinkami, křtem nové knihy pana Václavíka „Škoda a Liaz II. díl“, který proběhne v sobotu v 10 hodin.

Největším sobotním (7. dubna 2012) lákadlem bude vypravený zvláštní parní vlak z Prahy (po osmé hodině) do Zdic a následně po poledni ze Zdic do Březnice. Pro přihlášené cestující je umožněna prohlídka místního pivovaru.

V neděli 8. dubna 2012 bude vypraven parní vlak „Podbrdský velikonoční expres“ ze Zdic (po deváté hodině) přes Beroun do Zadní Třebáně a odtud pojede známou trempsko-houbařskou lokálkou, přezdívanou také „Liteňka“, do Litně a následně Lochovic a zpět. Doprovodný program bude v duchu Velikonoc.

Po oba dva dny bude možné se setkat se staropražskou kapelou Třehusk - zahraje v sobotu při křtu nové knihy, po poledni vyrazí vlakem do Březnického pivovaru a v neděli nebude chybět ve velikonočním vlaku na „Liteňce“.

Další atrakcí je možnost navštívit výstavu plastikových modelů v místním kulturním domě Zdice, známou jako Zdická padesátka. Jedná se o tradiční ročníkové setkáni modelářů, kde jsou ke shlédnutí převážně modelů automobilů a letadel, výjimečně i nějaký modelář vystaví slepený plastikový železniční model.

Vedle návštěvy Výtopny Zdice či zmíněné sobotní výstavy plastikových modelů je téměř před nádražím Zdice ještě možno navštívit vojenské muzeum. Ale abyste ani jednu atrakci nemuseli zoufale hledat, bude v sobotu jezdit zvláštní vyhlídkový historický autobus, legendární Škoda 706 RTO, který vás dopraví z Výtopny Zdice na obě místa doprovodných akcí. Jen pro návštěvníky Zdic nutno připomenout, že obě doprovodné akce, kromě celovíkendového otevření muzea Výtopny Zdice, se konají pouze v sobotu od 10 – 15 hodin. První autobusový spoj vyjíždí od Výtopny Zdice směr Kulturní dům v 9:00 a dále vždy každou celou hodinu s posledním spojem v 15 hodin.

Do areálu Výtopny Zdice, jenž se nachází v těsném sousedství železniční stanice Zdice, se sjedou i další historická silniční vozidla. V samotném muzeu je pak možné vidět vozidla převážně z poválečného období, a to jak železniční, tak i silniční. Po celou dobu otevření muzea Výtopny Zdice bude zajištěno občerstvení a další doprovodný program.

Ti, kteří první víkend sezony propásnou nebo se ho nebudou moci z jakéhokoliv důvodu zúčastnit, rozhodně nemusí věšet hlavu. Přijet totiž můžou každý první víkend v měsíci až do října, a to mezi 10 – 17 hodinou; od června do září navíc každou neděli mezi 11 - 15 hodinou. Velkým skupinám bude po vzájemné domluvě umožněna individuální prohlídka.

Více informaci a jízdní řád parních vlaků na oficiálním webu Výtopny Zdice www.saxi.cz

Radim Říha, Výtopna Zdice; text a ilustrační fotografie zaslal Miloslav Frýdl