Olomoucký kraj vyjednává s ministerstvem o Libavé

Libavá - Vyřešení starých ekologických zátěží a včasný převod majetku – takové jsou podmínky Olomouckého kraje v souvislosti s plánovaným zmenšením Vojenského výcvikového prostoru Libavá. Krajští radní připomínkami reagovali na materiál ministerstva obrany, který se změnami vojenských újezdů zabývá.

Vojenský výcvikový prostor Libavá patří armádě od poloviny minulého století. Vojáci teď ale chtějí jeho rovnou čtvrtinu převést pod civilní správu. V budoucnu tak vzniknou dvě nové samostatné obce, další dvě se připojí k některému z větších sídel v okolí. „U Libavé se jedná o věc, která je kvalitativně zcela nová, a která bude vyžadovat hodně práce a pozornosti,“ řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Sekanina. Armáda teď přišla s materiálem, který má plánovanou optimalizaci vojenského újezdu řešit. Návrh poslala kraji a také obcím v okolí Libavé. Kraj k němu má hned několik připomínek. Nelíbí se mu, že chce ministerstvo obrany novým obcím předat jen zastavěné pozemky. To by podle náměstka hejtmana Pavla Horáka omezilo případný rozvoj vesnic. Sporný je také bod, který počítá s tím, že silnice mezi Městem Libavá a Domašovem nad Bystřicí zůstane vojákům. „Toto je nesmysl. Tato spojnice mezi Domašovm nad Bystřicí a Libavou musí přejít do civilního sektoru,“ myslí si starosta Domašova nad Bystřicí Ladislav Števanka.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Kraj požaduje také odstranění starých ekologických zátěží v některých lokalitách. Zástupci ministerstva obrany teď tvrdí, že jsou připraveni o všech požadavcích jednat. „Kde to půjde, budeme se snažit nalézt společnou cestu. Pokud nám ty připomínky budou vyhovovat, tak je tam zapracujeme. V tuto chvíli jsme otevřeni jednání s úplně každým,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Kraj svoje připomínky projedná s ministerstvem obrany v květnu. V červnu se pak k už hotovému materiálu vyjádří zastupitelstvo. Optimalizované vojenské újezdy by měly začít fungovat od roku 2015.