Vysvětli to babičce

Vzpomenu-li si na svůj školní věk, vidím klučinu, kterak se složitě snaží vysvětlit problematiku paní učitelce, divoce při tom mává rukama, čímž chce vykompenzovat nevědomost přesných pojmů. Ano, přesnost, ideální stav, kdy u tabule zopakujete to, co se uvádí v textu učebnice, popřípadě vám to pedagog nadiktoval. Stav, kdy si bez obav vysloužíte áčko, jedničku či sluníčko, záleží, v jakém stádiu studia jste nebo pro jaký ústav jste se rozhodli.

S pamatováním definic jsem měl odjakživa potíž, má paměť vykazuje spíše oddanost obrazu, se slovy, zvláště když k nim přiřadíte jména, a čísly si moc nerozumí. Kromě všemožných Pythagorových zákonů do nás tlačili i verše kultovních básní, přičemž pro některé vyučující ani Máj nebyl dostatečně dlouhý.

O to, zda jsme matematickým a fyzikálním zákonům rozuměli, nebo dokonce (chraňbůh!) jsme chápali sdělení ukryté v metaforách rýmů, se už nikdo příliš nezajímal. Buď ti ten přiklad vyjde, nebo ses špatně naučil definici.

Nechci být nespravedlivý, objevily se případy zcela opačné. O poučky jsme ani nezavadili, vyžadovala se po nás snaha zobecnit pravidlo na základě konkrétních příkladů. Byly také semináře, v nichž se úmyslně pod lavice schovávaly učebnice a přehledy dějin literatury, a vyžadoval se jen a pouze náš názor.

Nyní, když já sám spadám do kategorie učitel, narážím na tento věčný svár. Definice mohou totiž být náročné na paměť, ale také pohodlné. Namícháte poučky a fakta, hezky se u toho usmějete, obohatíte sem tam o dramatickou pauzu a máte vyhráno. Ale když se vás pak zeptám na váš názor, plynulost praská a začíná se koktat.
 
Ani nevím proč, snad díky vlastní zkušenosti, jsem si navykl definici sice představit, ale po studentech chtít jejich vlastní znění, zformulované tak, jako by jej říkali své babičce. Zjistil jsem na vlastní kůži, že nejobtížnější je právě jednoduchost a srozumitelnost. Nutí vás totiž vše naservírované (a zaobalené cizími výrazy) zpracovat, nutí vás to k porozumění.
Babičky tak mají pro moji výuku i pro mé vlastní samovzdělávání neocenitelný přínos…