ČEZ v Ostravě otevřel první dobíjecí stanici pro elektromobily

Ostrava - První veřejnou dobíjecí stanici pro elektromobily v Moravskoslezském kraji otevřela společnost ČEZ v Ostravě. Největší výrobce elektřiny v Česku tak chce podpořit rozvoj ekologické dopravy. Elektromobily totiž žádné splodiny do ovzduší nevypouštějí. V Česku jich zatím ale jezdí jen několik desítek.

Z Ostravy do Prahy elektromobilem. Tak vidí společnost ČEZ nedalekou budoucnost. Chce proto vybudovat síť stanic, u kterých si budou řidiči cestou baterie v autech dobíjet. Na této trase by jich mělo být sedm. Elektromobilů je zatím ale velmi málo. V Ostravě jen asi deset. Většina z nich patří Vysoké škole báňské, a ta už svou dobíjecí stanici má. Elektromobily jsou velmi tiché a šetrné k životnímu prostředí. Jejich nevýhodou je ale cena. Ve srovnání s auty se spalovacími motory jsou totiž obvykle víc než dvakrát dražší. Zato jejich provoz je téměř čtyřikrát levnější. Elektrárenská společnost ČEZ předpokládá, že do osmi let budou v Česku jezdit desítky tisíc elektromobilů. Zatím jsou ale víc rozšířené tzv. hybridy, tedy auta, která mají kromě elektromotoru i motor spalovací.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

V Ostravě už přes rok jezdí také elektrobusy. Jsou celkem čtyři. Hlavně kvůli jejich vysoké ceně ale město zatím nepočítá s tím, že by jich koupilo víc. „Myslím, že vláda, která by chtěla měnit životní prostředí, by dávala víc dotací na MHD a by si město mohlo dovolit pořizovat tyto busy, které mají nulové emise ve městě,“ poukazuje náměstek primátora Ostravy Aleš Boháč. Do dvou let chce ČEZ vybudovat takových dobíjecích stanic nejméně 150. Hned po Ostravě má přijít na řadu Vrchlabí a Hradec Králové.