Lesy ČR vykácely stromy určené k církevní restituci. Svoje si nechaly

Olešnicko - Starostové na Olešnicku si stěžují na nezvyklý postup Lesů České republiky, které v jejich katastru vykácely kus lesa nad fotbalovým hřištěm. Srovnaly totiž se zemí pouze dřevo na parcele, která bude podléhat církevním restitucím. Stejně starý les, který se vracet nebude, ale nechaly stát. Církvi tak zůstane jen holá stráň a bude trvat nejméně 80 let, než z pozemku bude mít užitek. Lesy ČR zákon neporušily, vytěžily ale na poslední chvíli maximum z majetku, který budou muset navrátit.

„Okraje vykácené parcely přesně kopírují hranici lesa určeného k restituci a toho, který stojí a má zůstat ve správě Lesů České republiky. A to zavádí člověka k myšlence, že to udělaly záměrně,“ uvedl bývalý starosta Crhova Miloš Boček. Právě on díky svému věku pamatuje, že vykácený les církvi patřil. „Je to zapsáno i v obecních knihách,“ dodal.

Lesní dělníci se do kácení pustili letos na jaře. Po jehličnatém lese za milion korun, který vysázeli před sto dvaceti lety členové místního okrašlovacího spolku, nezbylo ani památky. Oba lesy – tedy ten určený k církevním restitucím a sousední „státní“ měly stejnou kvalitu. Jenže ten první už není a druhý dál stojí.

Vykácený les, který je součástí církevních restitucí
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Podle tiskového mluvčího Lesů České republiky ale na tom není nic divného. Lesy ČR jsou povinny hospodařit na všech pozemcích, dle zákona musí zajistit ochranu a obnovu, tedy i na těch, které jsou určeny k restituci. Jenže restituentům tak zbude spíše holá pláň, kterou doposud nikdo neosázel novými stromy. „Pokud vím, povinnost obnovy lesa je zakotvena v zákoně a tady se nic neděje. A my už opravdu nevěříme, že se tady něco změní,“ míní starosta Olešnice Zdeněk Peša (nez.). V takovém případě by musela církev vložit dalších dvě stě tisíc do zalesnění zhruba dvou hektaru pozemku. A ze zrestituovaného porostu by tak měla nějaký užitek nejdříve za několik desítek let.

Postup Lesů ČR se zdá všem divný. Přesto doufají, že jde o ojedinělý exces. „Kdybych já měl ve správě les a věděl bych, že bych ho měl za dva, možná za tři roky vrátit, tak bych se rozhodně bránil něco takového udělat, tím spíš, kdybych měl v názvu Česká republika,“ dodal Peša. Proto na celou věc upozornil místního faráře. Zástupci Arcibiskupství pražského, které má brněnskou diecézi pod svojí patronací, s Lesy ČR jednali a byli ujištěni, že se nic nezákonného neděje.