Lupiči si ze směnárny chtěli odnést více než půl milionu korun

Brno – Dramatickou loupež zakončenou střelbou zažilo ve čtvrtek večer centrum Brna. Dva muži přepadli směnárnu a při útěku postřelili směnárníka. Muž utrpěl středně těžká zranění, ale nebyl v ohrožení života. Ke svému útěku si však lupiči vybrali špatný směr. Vyrazili totiž ke dvěma policistům v civilu, kteří nakonec prchající zločince dopadli.

Do směnárny v Masarykově ulici vpadla dvojice maskovaných mužů v sedm hodin večer. Směnárník jim podle policejní mluvčí kladl odpor, ale nakonec tváří v tvář pistoli vydal hotovost přesahující půl milionu korun. Za lupiči, kteří se s penězi dali na útěk směrem k hlavnímu nádraží, ale vzápětí vyběhl.

Lupiči neutekli. U nádraží se zrovna pohybovali dva policisté v civilu. Jeden právě vystoupil z vlaku, druhý procházel kolem. Když uslyšeli volání směnárníka pronásledujícího lupiče, přehradili jim cestu. „Viděl jsem skupinku mužů, jak běží po ulici Bašty. Padaly tam výzvy 'zastavte, stůjte'. Tak jsem se jim vydal naproti,“ popsal jeden ze zasahujících policistů.

Druhý policista v tu chvíli zápasil s jedním z pachatelů uvnitř auta. „Přibíhal k nich druhý muž, v rukou měl střelnou zbraň. Takže jsem vytáhl svoji služební zbraň, kterou nosím u sebe, a pomocí výzev jsem ho odzbrojil,“ objasnil policista.

NO COMMENT: Lupiči v centru Brna postřelili směnárníka, chytili je dva policisté v civilu (zdroj: ČT24)

Při potyčce v autě, do které se zapojil i směnárník, který na místo mezitím dorazil, lupič vystřelil. Později se sice ukázalo, že se patrně jednalo o plynové pistole, přesto byl směnárník výstřelem středně těžce zraněn. Zdravotníci jej proto převezli do nemocnice.

Zasahující policista

„Pracuji u kriminální policie, při vzniku služebního poměru jsme přísahali, že budeme chránit ostatní občany a nasazovat při tom i život, takže z mého pohledu by se dalo říct, že je to standardní situace.“

„Oba muži jsou od včerejšího večera v policejní cele. Mohu potvrdit, že se jedná o dva cizince ve věku 26 a 29 let,“ uvedla mluvčí policie Petra Vedrová.