Skončí socha Opočenského na skládce?

Vedení radnice v Mikulově na Břeclavsku se zabývá tím, jak dále využít zničené dvoutunové dílo sochaře Pavla Opočenského. V listopadu 2010 neznámý vandal sochu poničil tak, že je podle znalců neopravitelná. Škoda se odhaduje na 600 tisíc korun. Starosta Rostislav Koštial (ODS) řekl, že nechce, aby skončila na skládce. Ve věci je dále nutné jednat z tvůrcem díla.

Opočenský vytvořil sochu v roce 1999 na tehdejším sympoziu Dílna. Pravidelně na něj přijíždějí malíři a sochaři a své výtvory ze sympozia věnují městu. Opočenský tehdy vypracoval ze žulového kvádru přímo v lomu za pomoci speciálních pil na kámen objekt s pěti výstupky. Výtvor připomínal z profilu kamenný hřeben.

Skulptura pak byla převezena do zámeckého parku a za pomoci těžké techniky umístěna na podstavec. Měří přes dva metry na délku a zhruba 1,5 metru na výšku. Neznámý vandal poškodil podstavec a sochu z něj svrhl. Všechny výstupky se ulámaly.

Co dál se zničenou sochou? (zdroj: ČT24)

„Už víme, že je neopravitelná. Přesto si myslím, že by bylo škoda, abychom se takovéhoto artefaktu zbavovali. Naší snahou bude se s tvůrcem poradit, zda by nějak nešlo využít to, co z díla zbylo, aby nadále krášlilo park,“ zdůraznil starosta.

  • Socha v zámeckém parku zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3460/345908.jpg
  • Zámecký park Mikulov zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3460/345905.jpg
  • Sochy v zámeckém parku zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3460/345902.jpg

Opočenský patří ke známým umělcům. Tvoří z kamene, dřeva i kovu. Jeho díla lze najít v galeriích i soukromých sbírkách. V minulosti byl odsouzen za zneužívání nezletilých dívek.

Opočenského socha zdobí i náměstí v Kuřimi

Už několik let stojí Opočenského plastika na kuřimském náměstí. I tam budila kontroverze. Část místních obyvatel nesouhlasila s instalací díla s názvem Věčně mokrý kámen a proti umístění sochy podepisovala petici. Opracovaný, asi metr vysoký kámen s čtvercovým půdorysem o straně asi 1,5 metru má nahoře otvor, z něhož stéká voda do nádrže.

Kdo je Pavel Opočenský

Uznávaný umělec, jenž se prosadil v zahraničí, muž, který se postavil násilí, ale také odsouzenec za sexuální delikty. To vše charakterizuje sochaře Pavla Opočenského. Umělec provokující kritiky na sebe upoutal pozornost veřejnosti krátce po svém návratu z emigrace v roce 1991. V březnu téhož roku bodl nožem při obraně několika občanů napadených skinheady v Praze 2 jednoho ze skupiny skinů, sedmnáctiletého Aleše Martinů. Mladík na následky zranění zemřel. V červnu 1995 pražský vrchní soud Opočenského zprostil obžaloby s tím, že jeho jednání bylo v souladu se zákonem vymezujícím podmínky nutné obrany. V roce 2004 byl Opočenský odsouzen za sexuální zneužívání mladých dívek ke třem letům vězení.

Opočenský je považován za významného českého sochaře a šperkaře. Jeho díla jsou součástí trvalých sbírek řady zahraničních prestižních muzeí. Rodák z Karlových Varů se vyučil nejprve pasířině, později studoval šperkařství. Signatář Charty 77 odešel v 25 letech do Německa a v roce 1981 přesídlil do Spojených států. V USA, kde se oženil s americkou malířkou, byla jeho díla zastoupena v řadě expozic.

Vydáno pod