Kostelní zvony opět nahradili hrkači s řehtačkami

Jižní Morava/Zlínsko - Na Moravě má Velký pátek svůj neodmyslitelný zvuk. Kostelní zvony, které podle církevní tradice „odletěly do Říma“, utichají a nahrazuje je hlučné klapání a hrkání. Obvyklá zvuková kulisa Velikonoc nechybí ani letos v mnoha vesnicích Zlínského a Jihomoravského kraje.

Klepači, hrkači, klepotáři, vrkači, řehtači nebo drkači – říká se jim různě. Přestože s řehtačkami dovedou udělat pořádný rámus, obyvatelé moravských vesnic je nevyhánějí, ale naopak nadšeně vítají ve svých domovech. Chlapci chodí dům od domu, zpívají církevní písně a přejí obyvatelům požehnané velikonoční svátky. Lidé je za to odměňují sladkostmi nebo pár drobnými.

NO COMMENT: Hrkači na vesnicích (zdroj: ČT24)

Štáb České televize dnes doprovázel klepače ve Hvozdné na Zlínsku, kde tuto tradici udržují už desítky let a ručně vyrobené řehtačky si místní předávají z generace na generaci. Skupinka hochů je zde velice rozmanitá - nejmladšímu je pět, nejstaršímu sedmnáct.

Klepat se začíná vždy na Zelený čtvrtek v pět hodin odpoledne, na Velký pátek vycházejí chlapci do ulic až čtyřikrát. Přivstat si přitom musí už na pět hodin ráno. V 15 hodin pak při klepání odříkávají říkanku „O třech hodinách, umřel Kristus Pán.“

Zvuk hrkaček utichá až o Bílé sobotě, kdy se podle církevní tradice vrací zvony zpět z Říma a malých pomocníků už tak není třeba. Alespoň se můžou plně věnovat pletení pomlázky z čerstvého vrbového proutí, aby jim jejich milé, kamarádky, sestry či maminky do roka „neuschly“.

Vydáno pod