Bulimie a mentální anorexie jsou hrozbou pro stále mladší dívky

Ostrava - Drastické hubnutí, často v kombinaci se záchvaty přejídání. Mentální anorexie a bulimie postihuje v Česku stále mladší dívky. Problémy ale často popírají, nebo si je neuvědomují. V brněnské fakultní nemocnici využívají lékaři laboratorní analýzu, která ukáže jejich stav. Léčila se tam i Adéla Rýparová z Frýdku-Místku.

Bez jediné sladkosti, s drastickou dietou a cvičením prožila dnes osmnáctiletá Adéla téměř pět let. „Ve skříni i pod postelí jsme našli haldy haldy jídla, dostala jsem strach, že mi může i umřít,“ říká její matka. S váhou 37 kilo skončila studentka z Frýdku-Místku ve Fakultní nemocnici v Brně - několikrát i na kapačkách. „Měla jsem nehorázný strach z toho, že budu tlustá a tak jsem i s tou sondou dokázala cvičit, nějak potají. Nejhorší bylo, když mě chytili,“ svěřila se Adéla.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

„Měla zástavu menstruace, těžké prořídnutí kostí, těžký rozvrat vnitřního prostředí,“ upozorňuje interní lékařka Miroslava Navrátilová. Trpí i kůže, srdce nebo ledviny. Analýzou tělních tekutin ale odhalí lékaři to, co neřekne váha nebo pacientka. Chybí jí důležité prvky – draslík a hlavně fosfor. „Jediné, podle čeho můžeme poznat, že hladoví, jsou parametry z moči,“ uvedla Jana Tůmová z oddělení klinické biochemie FN Brno. Nejprve přijdou na řadu léky, pak se léčí psychika. „Když jednou onemocníte, tak se z té nemoci těžko dostanete,“ bojí se Adéla. Mentální anorexie a bulimie je závažná psychiatrická diagnóza- vyléčí se přibližně třetina dívek a třetina z nich umírá – většinou na druhotné následky nemoci. Zemřela tak i francouzská modelka Isabel, která v celosvětové kampani říkala Ne mentální anorexii. Podle brněnských lékařů jsou v Česku nejohroženější dívky do 12 do 22 let, onemocní asi 6 procent.

Více v magazínu Tep, v sobotu po půl jedenácté a v neděli ve 22,05 na ČT24.