V krojích a s písničkou na rtech obcházeli muži Vlčnov

Vlčnov - Velikonoční tradici dodnes dodržují na Moravském Slovácku v původní podobě – chlapci obchází vesnice v místních nezaměnitelných krojích a s písničkou na rtech. Platí to i pro Vlčnov, jehož Jízda králů byla vloni v listopadu zapsána na seznam světových kulturních fenoménů.

Slavnostní kroje, ještě poněkud nesmělý zpěv osmnáctiletých odvedenců – to byla kulisa ranního Vlčnova. I přes mrazivé počasí se družina Jízdy králů sešla kompletní. Slušnost velela vyplatit jako první maminku letošního krále.

Pak už si družina vzala pod svou ochranu jedenáctiletého Martina Matušíka. Za necelé tři měsíce bude právě on hlavním aktérem Jízdy králů. Její součástí je ale i dodržování tradičních velikonočních zvyklostí, kluky tak čekala návštěva čerstvě plnoletých družiček. „Letos jich máme šestnáct, tak doufáme, že to vydržíme,“ řekl Vlastimil Ježek.

NO COMMENT: Velikonoce ve Vlčnově (zdroj: ČT24)

I u dívek panoval čilý ruch. „Musely jsme nachystat jídlo pro tolik kluků, připravit kroje, nažehlit pentle,“ popsala Kateřina Pavelková.

Jízda králů se na konci května pojede poprvé od zapsání na seznam UNESCO. Mnohasetletý zvyk byl vloni na podzim zařazen na prestižní světový seznam výjimečných lidových zvyklostí.

Vydáno pod